Задават ли се политическа криза и нови избори за кмет на община Благоевград?

10-румен томов1

След заседанието този понеделник, Общинската избирателна комисия – Благоевград одобри и изпрати писмо до кмета на Благоевград Румен Томов по повод постъпилия сигнал от бившия кмет Атанас Камбитов. Сигнал,  който може да доведе до предсрочно прекратяване на пълномощията на новоизбрания кмет.

В законоустановения 3-дневен срок, Румен Томов има възможност да отправи писмено възражение до ОИК. Дали той ще се възползва от нея ще стане ясно до броени часове. След изтичането на този срок,  ОИК ще се събере отново, като ключовото заседание е насрочено за  петък – 20 декември.

Още факти: Всичко започна на 9 декември 2019 година

На 9 декември 2019 година, бившият кмет Атанас Камбитов внесе в Общинската избирателна комисия – Благоевград искане за прeдcрoчнo прeкрaтявaнe нa прaвoмoщиятa нa победилия го на 3 ноември 2019 година в изборите – Румен Томов. Аргументите за това са, че Томов  нe  e зaличил едно от търговските си дружества oт Търгoвcкия рeгиcтър в установения от закона срок от един месец. Камбитов твърди, че новият кмет Томов е прехвърлил едноличната фирма на сина си, но в регистъра тя е записана под друго име и с друг ЕИК. Става дума за фирма „ЕТ Румен Томов-АЛМА-ЕМ“, която продължавала да бъде действаща, се твърди още в жалбата.

Факт е, че Румен Томов на 27.11.2019 година е сключил сделка за продажба на търговското си предприятие и е прехвърлил същото в полза на сина си.

„Мoля дa извършитe нeoбхoдимaтa прoвeркa и c oглeд прaвoмoщиятa cи дa пocтaнoвитe рeшeниe, c кoeтo дa прeкрaтитe прeдcрoчнo прaвoмoщиятa нa Кмeтa нa Oбщинa Блaгoeвгрaд, cъc зaкoннитe пocлeдици oт тoвa“, настоява обаче Атанас Камбитов пред ОИК.

„Предприел съм всички предвидени от Закона за местното самоуправление и местната администрация действия, във връзка със заеманата от мен висша публична длъжност, в законоустановените срокове, както и декларация за имущество и интереси пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество – в едномесечен срок от встъпването ми в длъжност“, бе първият и единствен до момента коментар  на  Румен Томов. Той дори подсказа, че атаката идва в момент, в който на пресконференция обяви чрез медиите, че в Благоевград ще бъдат разкрити от чуждестранни инвеститори близо 1000 работни места.

Развитието на ситуацията

На своето заседание на 11.12.2019 г. по казуса „Камбитов – Томов“, Общинската избирателна комисия – Благоевград реши да поиска официална информация от Търговския регистър към Агенцията по вписванията за фактическото състояние на дружеството ЕТ „Румен Томов – АЛМА-ЕМ“ за това  дали е подадено искане за заличаване и кога.

„Към дата 4 декември, справката от Търговския регистър показва, че няма подадено заявление по съответния образец, с което се желае заличаването на търговеца от регистъра. Писмото от Общинския съвет също показва, че към 12 декември няма постъпило уведомление до Общинския съвет от г-н Томов, с което да ги е известил, че е започната тази процедура по прекратяване на дейността и заличаване на търговеца. Тези документи предстои да бъдат разгледани на заседание на ОИК“, съобщи пред журналисти по-късно по този повод Мартин Бусаров, председател на ОИК.

Този понеделник, 16 декември, ОИК – Благоевград заседава отново и излезе с решение да бъде изпратено  писмо до кмета на Благоевград Румен Томов, за да  се потърси лично от него мнение по сигнала и за изясняване на обстоятелствата, отнасящи се до възможността за предсрочно прекратяване на пълномощията му като  кмет на общината.

До четвъртък кметът Томов трябва да даде своя отговор пред ОИК – Благоевград.

20 декември – денят „Х“ за Благоевград

След като получи всички поискани документи, както и становище от кмета, в тридневен срок комисията е длъжна да вземе решение за прекратяване на пълномощията или да откаже да ги прекрати. Решаващото заседание  ще се проведе този петък – 20 декември от 18.00 часа. Нужни са 8 гласа от  13-ет членната комисия, за да излезе тя с решение. 5 -ма от присъстващите 9 -ма членове на ОИК оневиниха Камбитов като действаш кметпо по сигнал от месец април тази година, че през 2017 година той е бил управител на фирма „Старт 2015“ за осем дни, което е нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Възможните варианти след 20 декември

Всяко решение на Общинската избирателна комисия подлежи на оспорване в Административния съд в Благоевград.  В случая това се отнася и до двете възможни решения на ОИК – Благоевград.

Първият вариант е, ОИК да откаже да прекрати правомощията на кмета Томов. Тогава към Административния съд може да се обърне всяка една политическа партия или коалиция, които участваха на изборите със свой кандидат за кмет на общината. Припомняме, че кандидатите за кмет на Благоевград на тези избори бяха 12.

Ако Административният съд в Благоевград потвърди решението на ОИК и то не удовлетворява жалбоподателите, те имат възможност да се обърнат и към ВАС. Ако ВАС потвърди решението на ОИК, кметът Томов продължава да бъде начело на община Благоевград. Ако обаче ВАС вземе обратното решение, Томов ще трябва да напусне кметското кресло.

Вторият вариант: ОИК излиза с решение за прекратяване на пълномощията на кмета Томов. Само той в лично качество в 7-ем дневен срок може да оспори това решение в Административния съд- Благоевград, поясни за „Благоевград нюз“ Мартин Бусаров, председател на ОИК – Благоевград. Решението на Административния съд също подлежи на преразглеждане от ВАС.

Ще има ли политическа криза и нови избори за кмет на община Благоевград?

Съществува такава възможност, ако  ОИК – Благоевград  излезе с решение за прекратяване на пълномощията на кмета Томов и ако това решение е потвърдено от висшата съдийска колегия (ако е извървяна цялата процедура на обжалване, която вече пояснихме).

Тогава Общинският съвет на Благоевград трябва да избере кой от заместник-кметовете от екипа на Томов ще го замества до провеждането на нов избор за кмет на общината.

Изборите се насрочват с указ на Президента, след като от ЦИК  го  уведомят и поискат това.

Случайно или не, но 20 декември се оказва изключително важен ден за община Благоевград. Преди обед ще заседава Общинският съвет, който все още не съумява да избере председател и местният парламент най-сетне да започне същинска работа, а вечерта от 18.00 часа е ключовото заседание на Общинската избирателна комисия по казуса „Камбитов – Томов“.

Comments

comments