Задава се скок в цената на хляба

хляб

Софийската стокова борса прогнозира ръст на цената на хляба. През миналата година пшеницата е поскъпнала с 10 процента. През 2019-а сериозен скок има и при горивата – с над 25 процента. Единствено захарта и олиото са поевтинели.

Колко точно ще струва хлябът е трудно да се прогнозира. Влияние ще окажат няколко фактора освен пшеницата, твърдят експертите в търговията на едро.

„Някои производители ще се опитат да гонят в рамките на 5-10 процента , други ще се задоволят с 1-2 процента. Пазарът е много динамичен. Расте средната работна заплата в България. От началото на тази година се повишава и минималната работна заплата”,заяви Васил Симов, председател на Софийската стокова борса.

Фактор за формиране на крайна цена за потребителите е и скокът при горивата.

„Специално за суровия петрол отбелязваме ръст от 27 процента. Това няма как да не повлияе не само на цените на производните на петрола, но и върху другите стоки, които се произвеждат”, каза Симов.

Част от потребителите вече забелязват леко повишение. Намират обяснение за увеличението при пшеницата.

„В България цената на пшеницата остава в рамките на 10 процента, малко по-висока от предходната година. Така че няма основание хлябът да поевтинее. Много са факторите, които влияят върху повишаване цената на хляба”, обясни Симов. Има и няколко хранителни стоки, които са поевтинели. Сред тях е олиото.

„Реколтата от слънчоглед беше добра и нашите производители успяха да запазят цената на олиото и едно символично намаление в рамките на 4-5 процента”, поясни Симов.

Източник: NOVA

 

Comments

comments