Задържан е председателят на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев

5596952-660x330

Специализираната прокуратура влезе в Държавна агенция за българите в чужбина по подозрения в корупция. По непотвърдена информация на Нова рано тази сутрин в дома му е бил задържан председателят на агенцията Петър Харалампиев.

Акцията е във връзка със сигнал, по който се работи от няколко месеца. Става въпрос за това, че в агенцията се издават документи за български произход не по надлежен ред. Цената на един такъв документ е била 5000 евро и са били издавани по 30-40 такива документа седмично основно на граждани от Украйна и Молдова.

Следствени действия се извършват на адреси в София, Кюстендил и Плевен – претърсвания и изземвания,обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления. В София служителите на ДАБГ не се допускат до работните им места докато тече проверката.

Петър Харалампиев пое ръководството през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г. Харалампиев бе заместник областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация „Българе“.

Comments

comments