Зачестяват пожарите от запушени комини в Благоевградско

vsichki-komini-s-filtri-198076

Зачестяват случаите на пожари в резултат на недобре поддържани и непочистени комини, предаде БНТ. На територията на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Благоевград за последните няколко денонощия са регистрирани десет сигнала за запалени комини. Всяка година от месец октомври до месец април възникват средно около 150 пожара от непочистени комини.

Освен запушените комини, сред често срещаната причина за възникване на пожари е, че те не са измазани добре,  посочват специалистите.

Божидар Митов, строител: „Трябва редовно да се почиства. Комините трябва да се измажат, от плочата нагоре трябва да се измажат. Защото там има дървени конструкции. При една искра, по-силен огън и е готово да пламне. Много от хората долепват кухненското си обзавеждане до комините си, а това крие рискове“.

Гл. инспектор Георги Сарафов, РДПБЗН-Благоевград: „Важно е да се каже, че когато се запали комин, температурата, която се развива вътре, е над 600-700 градуса. Вследствие на това се нарушава целостта на комина. Да речем, че ние, ако сме вътре в апартамента, задимяването, което се получава вътре в апартамента, може да застраши живота ни“.

Огнеборците съветват гражданите, които се отопляват на твърдо гориво да проверяват комините си, особено във многофамилните сгради, където отговорността за поддръжката е на всички.

От началото на зимата до момента  пожарите, предизвикани от запушени комини са без жертви, но със сериозни материални щети – унищожени цели покривни конструкции.

Comments

comments