Забрана на наргилетата в закрити обществени места се предлагат от НФСБ и ВМРО

zx860y484_3385122

Промяна в Закона за здравето, с който се предлага пълна забрана за използване на наргилета, наричани „водна лула“, в закрити обществени места, са внесли депутати от „Обединени патриоти“ в Народното събрание. Вносителите са депутати от НФСБ начело с лидера им Валери Симеонов, както и от ВМРО, но няма подписани народни представители от „Атака“.

С проекта се цели забраната на продажба на продукти за „водна лула“, които не съдържат тютюн, и приравняване с режима за забрана на тютюнопушенето. С поправка в Закона за закрила на детето се предлага забрана за продаването им на деца. Глобите за пушене на цигари в закрити обществени помещения да важат и за наргилетата, се предлага в текстовете на проектозакона. Това ще засегне най-вече т.нар. шиша барове, в които се предлага пушене на наргиле, което е особено популярно сред подрастващите.

„Вредите върху здравето при пушене на наргиле са свързани с увреждане на дихателната система, сърдечносъдовата система, зъбната кухина и зъбите. Хроничните пушачи на наргиле развиват по-често хроничина обструктивна белодробна болест (ХОББ) и периодонтит (възпаление на венците с опадане на зъбите). Вдишването на въглероден оксид води до припадъци при някои пушачи поради острата интоксикация – намаляване на преноса на кислород от кръвта в клетките. Това води и до повишено кръвно налягане и увеличаване обема на сърцето“, пише в мотивите към проекта за промени.

В мотивите е приложена статистика от Световната здравна организация (СЗО) за периода 2013-2014 г. Според данните България е 5-о място от 42 държави по процент деца на възраст между 11 и 14 години, които употребяват водна лула поне веднъж седмично. Сред 15-годишните сме на второ място в същата статистика.

Законопроектът се появява около половин година след като Народното събрание отказа на НФСБ смекчаване на тоталната забрана за тютюн на обществени места. Валери Симеонов и партията му настояваха за затягане на контрола при нарушения, но и до вариант собствениците на заведения да могат да обособяват част от помещенията си за клиенти пушачи.

Министерството на здравеопазването също предложи забраната за консумация на наргилета на обществени места, но още не е внесена от правителството в парламента.

Comments

comments