За постигане на по-голяма прозрачност при разглеждането на съдебни дела, съдиите от ВАС ще заседават в постоянни, петчленни състави

върховен административен съд„

Считано от днес – 08.07.2019 г. по силата на заповед на председателя на ВАС петчленните състави, в които ще заседават съдиите са постоянно действащи.

В рамките на двете колегии на съда са сформирани по девет постоянно действащи петчленни съдебни състави. Те са образувани при спазване принципа на старшинството на съдиите измежду състава на двете колегии на съда.

Съдиите-докладчици ще се определят чрез използваната от съдилищата система за случайно разпределение на делата. Случайният избор на докладчик ще определя и останалите членове на постоянно действащия петчленен състав. Със заповед на председателя на ВАС Георги Чолаков са разписани правила за заместване в тези състави при обективна невъзможност за участие на титулярните им членове.

Чрез новия начин за определяне на постоянните петчленни състави във Върховния административен съд ще бъде постигната по-голяма предвидимост и прозрачност при разглеждането на делата.

Comments

comments