За демокрацията, горивата, комфорта и храната: България отново се разедини

45871529_2142173466032525_4452876248288329728_n

„Протести в над 30 града днес“, „Протестиращи блокираха основните пътни артерии в страната“, „Пътищата в Югозапада под блокада“, „Масов протест срещу високите цени на горивата“, „Хиляди на протест срещу условията на живот в България“, „Протести блокираха трафика в цялата страна“ – това са само малка част от заглавията на новини, емисии, статии, живи включвания и прочее съобщения в социалните мрежи във вчерашния ден. Истината е тази – България вря и кипя, а хиляди българи се събудиха и защитиха изконно свещеното право на всеки човек – право на достоен живот.

Жители от над 30 града в цяла България излязоха на улицата, за да хвърлят светлина по въпроса – кой управлява една държава и да припомнят на избраните и забравилите, че са избрани от народа и че народът е този, който има значение. Та нали това е един от основните принципи на демокрацията – властта да произтича от народа и да работи в негова полза.

В Благоевградска област два града успяха да протестират така, че да ги чуе цяла България. Жителите от цялата област се обединиха и блокираха главен път Е-79 и ГКПП „Кулата“, но…предизвикаха недоволство. Очаквано недоволство у правителството и едно неочаквано недоволство у сънародниците си.

Защото, докато хиляди стояха с часове на пътя, за да протестират и да се борят за правата на всички, за да защитят един нормален начин на живот, в който да живееш да не бъде лукс, и да не се налага просто да съществуваш, други, типично по български, не спряха да се оплакват.

В началото мрънкаха, че се налага да чакат по 4-5 часа, защото някой си, своеволно бил решил да затвори пътя. Правлната реакция в този случай, скъпи сънародници, би била да излезете от колата си, да се присъедините към протестиращите и да се обедините с тях, вместо да ги гледате критично и да ги обинявате, че искат България да стане по-хубаво място за живеене.

После мрънкаха, че не са разбрали за протеста, никой не ги е уведомил, макар че цяла седмица Фейсбук ври и кипи по темата и да не разбереш за този протест е все едно метеорит да удари земята, а ти да се обадиш в ЧЕЗ и да се оплачеш, че няма ток, понеже не си разбрал причината. Тук изчетохме много коментари, основно от родители на малки деца, попаднали в задръстването, които започваха от гневното: „три часа сме в колата с деца“, минаваха през оправдателното – „и нямаме храна и вода за тях“, стигаха до обидното: „не може хлапета да затварят своеволно и да пречат на десетки хиляди“ и свършваха в проклятия -„всички протестиращи дано останете без работа, накарахте ни да стоим с малки деца по пътя“.

Всъщност е нормално при подобни протести автомобилите, в които се возят деца или болни хора да бъдат пропускани, както и да стана, това обаче събуди друга балканска черта, а именно завистта и „защо тоя го пускат, мен не, аз по-малко ли съм важен“. Логично е също, родителите на малки деца да бъдат запасени с елементарни необходимости за тях – храна, вода, памперси, защото, причина да чакаш 3-4 часа в задръстване може да не бъде само планиран протест – може да бъде катастрофа, ремонтни дености, проблем с автомобила и прочее.

И най-накрая, за да поставят черешката върху недоволството на българската торта вчера, се появиха и пътуващи, които освен, че се оплакаха от чакането, безочливо питаха кой ще им осигури комфорт, храна и вода, докато чакат. Тук е мястото протестиращите да си вземат бележка и при следващ протест да осигурят химически тоалетни, каравани, предлагащи разнообразие от напитки, различни видове храна, включително за вегани и вегетарианци, плюс щанд с книги и пособия за развлечение.

Защото, важно е да ни е комфортно, нищо, че в България „комфортен живот“ си е жив оксиморон.

Comments

comments