За цена от 166,92 лв. за куче, фирма „Балико“ за поредна година спечели стопанисването на общинския приют

12kk20668627_10207432924300706_1143394860_n

Благоевградската фирма „Балико“ ЕООД на Илиана Балева бе единствен кандидат да залавя бездомните кучета в Благоевград и да ги обгрижва в общинския приют и бе без конкуренция на проведената от общината обществена поръчка с прогнозна стойност 160 000 лв. за година. Ценовата оферта бе отворена вчера на процедура, на която присъстваха любители на животните, които се надяваха да могат да поставят изисквания за прозрачност при харчене на общинските пари.

Предложената от „Балико“ ЕООД цена за общия сбор на услугите, включващи всички ангажименти и задължения за едно куче, е 166,92 лв. с ДДС. Тя е същата като миналата година. От разбивката става ясно, че цената за залавяне на куче в офертата на „Балико“ ЕООД е 52,80 лв., кастрацията е 68,16 лв., маркирането – 15,56 лв., цената на ваксинация и на обезпаразитяване е по 4,32 лв., храната на ден с ДДС 3,12 лв., евтаназията струва 9 лв., събирането на умряло куче и извозването му до екарисаж става срещу 8,64 лв. Предвидените разходи за консумативи и поддръжка на сградата за година са за 6690 лв., а за вода и еленергия са заложени 6912 лв. с ДДС.

Специално за отварянето на офертата на „Балико“ в общината дойдоха собственичката на музикалното училище „Престо“ и преподавател в ЮЗУ Цветомира Съботинова, Любомира Димитрова и Снежана Милушева от НПО „Спасителен център за кучета“ в Благоевград. Дамите не скриха недоволството си от липсата на конкуренция за изпълнение на поръчката.

„Не може като условие за участие да се поставя да имаш опит от 4 г., единствената, която отговаря на това изискване, е г-жа Балева“, гневи се Цв. Съботинова.

Любомира Димитрова и Снежана Милушева поправиха, че изискването за опит е 3 г., но то ограничава нови фирми да се кандидатират да стопанисват общинския кучкарник.

„Искаме парите, които отпуска общината, да отиват  точно по предназначение и да упражняваме контролни функции точно в тази част“, обясни причината за гражданския интерес към поръчката Сн. Милушева. „Искаме кучетата да бъдат хващани по хуманен начин, ако има нужда, да се лекуват в приюта, а не ние, доброволците, да събираме средства за това. Искаме по-голяма ангажираност и контрол върху осиновяванията и осиновителите, затова предлагаме това да става с договор, не само с декларация. С общинския съветник Кирил Ваклинов, който бе в комисията, обсъдихме идеята, че трябва да се упражнява обществен контрол върху дейността на приюта“, каза Снежана Милушева.

Дамите коментираха и изискване към кандидатите да имат одобрен санитарен автомобил и пневматична пушка. „И двете са закупени от общината точно с тази цел и се предоставят с договор на спечелилия конкурса. Това не трябва да влиза в условията за кандидатстване“, отбеляза Л. Димитрова.

Дамите признаха, че не са решили още като организация дали да оспорят проведената обществена поръчка, но ако го направят, до провеждане на следваща поръчка ангажиментите на досегашния изпълнител следва да се продължат.

Цв. Съботинова сигнализира, че ветеринарният лекар в приюта не се отнася хуманно към животните: „Всяка събота носим храна и разхождаме кучетата в приюта, заварваме чинийките им за вода празни, имаме снимки, на които се вижда мизерията, кучетата са пълни с бълхи и кърлежи“.

„Има случаи на пускане на болни кучета, миналата година имаше животно с лайшманиоза, заболяване, опасно не само за животните, но и за човек“, допълни Снежана Милушева.

Цв. Съботинова разказа как преди около месец се натъкнала със сина си на куче, лежащо безпомощно на пешеходна пътека. Оказало се, че е обстреляно с упойка и не е прибрано.

„Искаме да се направи фейсбук страница, на която да се отразяват всички дейности в приюта, като се знае на кое куче какво е правено и да има отчетност. Настояваме още да се знае къде се пускат после кучетата, за да се знае, че е направено в същия район, от който са заловени“, настоя Л. Димитрова и допълни: „Над 9000 лв. са дадени само за миналата година от нашите доброволци за бездомните животни в общинския приют. Това е само от нашата организация, а не сме единствени. Няма да престанем да помагаме, но ако тези пари се добавят към отпуснатите от общината, ефектът от общата работа ще е по-добър“.

Дамите настояха и в неделните дни гражданите да имат достъп до приюта за осиновяване или обгрижване на животните, в момента той е отворен до събота.

„При обществените поръчки се спазва европейският регламент и всеки, който отговаря на условията, е свободен да участва. Тази работа е тежка, не е атрактивна, затова няма кандидати да я вършат“, искрена бе собственичката на „Балико“ ЕООД Илиана Балева.

Източник : в.Струма

Припомняме, че екипът на  „Благоевград нюз“ е РАЗГЛЕЖДАЛ доста обширно темата, относно обгрижването на кучетата в общинския приют в Благоевград.

Comments

comments