Йончева: Нинова има договорка с Борисов и затова не подкрепя Радев

Евродепутатът прогнозира провал за левицата на парламентарните избори, ако лидерът продължава да управлява по този начин

Снимка: Булфото

„Когато лидерът на БСП не изрази своята подкрепа за най-последователната опозиция срещу статуквото, срещу това авторитарно управление, значи има нещо изключително смущаващо. Изводът, който си правим всички ние е, че има договорка с господин Борисов, защото г-н Радев представлява директна заплаха за това управление, за този авторитарен режим“. Така евродепутатът от левицата Елена Йончева коментира пред Би Ти Ви мълчанието и протакането на Корнелия Нинова на подкрепата за президента Румен Радев за втори мандат.

Преди два дни Нинова отново не даде точен отговор на въпроса, а остави решаването му за след парламентарните избори на 4 април. Мотивът й – в соцпартията си имало уставни правила и процедурата по издигането на Радев трябвало да се извърви по тях.

Според Йончева договорката между Нинова и Борисов била заради едни бъдещи съвместни действия за управлението на страната.

„Жесток удар срещу БСП и това ще отслаби резултатите на партията на 4 април“, определи Йончева липсата на подкрепа от левицата за Радев в този момент.

„Смятам, че тази неподкрепа за г-н Радев е в резултат на такава договорка за бъдещо управление под някаква форма – правителство на спасението или наречено по някакъв друг начин. Г-н Радев представлява най-голямата опасност за това авторитарно управление за г-н Борисов. Едно служебно правителство ще направи ревизия на всички корупционни сделки“, допълни Йончева, която в началото на мандата на Радев работеше за него в президентската администрация.

„Да сте чули г-жа Нинова да е взела отношение за „Барселонагейт“, за снимките с шкафчетата и парите на Борисов?! Не.“, даде пример евродепутатът за разбирателство между лидера на БСП и председателят на ГЕРБ.

Йончева коментира и листите на БСП, като подчерта, че е изненадана от липсата на имена като Иво Христов и Тома Томов: „Аз се надявам, че основният критерий не е послушанието, а ясната професионална и гражданска позиция. Усещането е, че тези, чието мнение се опитва да се потуши, не са част от техните листи. Това е впечатлението, което имаме всички ние, включително и от общинските структури на БСП“, каза Йончева.

Разривът между нея и Нинова е от месеци и започна, след като соцлидерът я обвини, че не работи достатъчно в Европарламента и че има забележки към нея. Йончева пък отвърна, че не е срещнала подкрепа от Нинова по разследването й за „Барселонагейт“.

 

Comments

comments