Ученици от Езиковата гимназия организираха за поредна година благотворителен коледен базар

sladki2

sladki

 

За девета поредна година учениците от Езикова гимназия „Академик Людмил Стоянов“ в Благоевград организираха благотворителен коледен базар. В своята „Работилница за добро“ гимназистите от всички класове измайсториха вкусни сладки и соленки, които днес продават във фоайето на община Благоевград.

Част от учениците веднага след началото на базара излязоха по площада и централните улици на Благоевград, предлагайки на съгражданите да се включат в благотворителната инициатива закупувайки измайсторените от тях сладкиши.

Освен различни видове десерти, питки и банички, на базара се предлагат и коледни сувенири и картички, които могат да послужат за чудесен подарък.

Всички средства, събрани от коледния базар ще бъдат дарени за благотворителност в полза на малката Мартина Танева от Банско.

На 7 септември 2017 г. малката Мартина поглъща желатинова капсула и получава респираторен и сърдечен арест. След реанимация в спешния център в Разлог, дишането и сърдечната дейност са възстановени и детето е транспортирано по спешност в Пирогов в кома. Направеният ядрено-магнитен резонанс показва наличие на данни за хипоксична енцефалопатия.

 Един месец по-късно детето постъпва в болница Аджъбадем, Турция, където се регистрира хидроцефалия, налагаща неврохирургична операция за поставяне на вентрикулоперитонеален шънт. Назначена е и физиотерапия.

Лекарите дават надежда за значително възстановяване на Мартина, но е необходима специализирана интензивна рехабилитация. На 29 ноември детето бе хоспитализирано в клиника Левинщайн, Израел. Стойността на едномесечно лечение е 70 000 лв.

Comments

comments