БСП свиква извънреден конгрес

item_vw8q6zfeeoicwohm4abulguo1x3j9gqakfxdhgvidhapx92ib

Българската социалистическа партия (БСП) свиква извънреден конгрес в края на октомври, на който ще реши важни теми относно позицията на партията и бюджета на европредседателството.
Лидерът на партията Корнелия Нинова за малко да щеше да бъде бламирана от собствената си партия, след като близо половината от хората на пленума, отказаха да има конгрес. В последния момент Нинова овладя ситуацията, като срещу нея гласуваха 50 души, а 54 я подкрепиха.
Точките, които лидерът на партията бе предложила за обсъждане на Националния съвет, бяха подложени на критика и бяха отхвърлени от голяма част от делегатите. В партията дори стана дума за разцепление във вътрешните редици, предава Би Ти Ви.
„Конгресът е насочен навън. БСП е силна опозиция на национално ниво, но не мога да кажа, че е такава на местно ниво. Затова искам да съберем всички структури и образно казано две години преди местните избори БСП да смени своя облик и да бъде опозиция на местно ниво. БСП просто трябва да се мобилизира“, заяви Кирил Добрев.
Корнелия Нинова заяви още, че БСП ще внесе жалба в Конституционния съд по повод оставката на Делян Добрев. „Редица конституционалисти твърдят, че оставката не се гласува, а се констатира дали е дадена доброволно“, обясни тя, като допълни, че оставянето на Добрев в парламента е нарушение на конституцията и законите.
Пленумът на БСП номинира Сергей Станишев за лидер на ПЕС. Той бе подкрепен от 93 делагати, против не гласува никой, а двама се въздържаха.

Comments

comments