Върнахме на Украйна загинал военен пилот, тялото му изплувало край Царево

България е върнала на Украйна тялото на военен пилот, загинал край Змийския остров. Това е полковник Михайло Матюшенко с позивната „Дядо“. Той е ръководил бригадата „Призракът на Киев“. Матюшенко е загинал на 26 юни, а тялото му е изплувало през септември край бреговете на Царево, пише gramofona.com.

На церемония днес директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас награди двамата служители, които са помогнали за установяването на самоличността на загиналия пилот. Това са главен инспектор Христо Ичев, който оглавява сектора за противодействие на нелегалната миграция в Бургас и инспектор Светла Димитрова от Царево.

Разпознаването на тялото е било изключително трудно, разказа гл. инспектор Ичев. Трупът на загиналия полковник е престоял близо три месеца в морето, с откъснати крайници и обезличен. За това се наложило по оборудването, с което е открит да бъде направено и разпознаването.

„Влязохме във връзка с колеги, които са в клубове по парашутизъм. От там направихме връзка с военни пилоти и се установи, че оборудването е на военен пилот“, разказа Ичев. Екипът се свързал с командващия на Въздушните сили на Украйна.

 

 

„Изпратиха ни оборудването на техните самолети, насочиха ни към местата, на които има характерни белези и цифри, които отговарят за типа самолет, оборудването и най-вече на пилота. Най-трудно успяхме да намерим петцифрения код, който беше почти заличен от солената вода.“ По този номер в рамките на два-три дни станало ясно и кой е загиналият пилот.

Станало ясно, че полковник Матюшенко е бил на бойна задача със самолет Су-24Самолетът е бил свален, а двамата пилоти катапултират. Полковник Матюшенко обаче не е успял да катапултира правилно и краката му са били ампутирани.

Най-вероятно това е причината за смъртта му, тъй като по тялото не е имало следи от други наранявания. Самоличността на загиналия пилот е потвърдена допълнително и с ДНК анализ. Тялото му е върнато в родния град Буча на 2 октомври.

Comments

comments