Възможно е облагането с данък „здраве“ на всяка кутия цигари

orig

Предложението е на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев

 

Всяка кутия цигари с данък „здраве“. Предложението е на управителя на Национална здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев. Пред „Дарик“ Дечев пресмята, че у нас дневно се пушат 3 000 000 кутии цигари. Предложението му е за данък 50 ст. на кутия. Така по думите му няма да има нужда от увеличаване на здравните вноски на българина. Дечев пресметнал, че ако предложението влезе в сила годишно в хазната ще влизат  500 000 000 лева. Пари, които могат да се харчат за здраве и превенция на вредния навик.

Всъщност приходи от продажбата на акцизни стоки трябва да влизат и сега в бюджета на Министерство на здравеопазването. В закона е разписан процент от прихода. Пари, които би следвало по закон да отиват в борбата със зависимостите на българина.

От Центъра за обществено здраве са изработили стратегия и с колегите си по места водят  кампании с за вредата от пушенето.

„Тютнопушеното като рисков фактор е причина за сърдечно-съдовите заболявания и онкологичните заболявания”, уточни проф. Пламен Димитров.

„Някъде към 80 процента от раково болните, особено на белия дроб, са пушачи”, съобщи д-р Гергана Гешанова от „България без дим“.

А лечението на рак е скъпоструващо. Така при пари за превенция, ще намалеят заболелите и ще се спестят пари, смятат експертите. В Закона е разписано, че 1 процент от приходите от акцизни стоки – алкохол и цигари, трябва да отиват в програми за превенция и  лечение на зависимостите.

От министерство на финансите и здравното ведомство отказаха коментар. Управителят на здравната каса предложи данък „Здраве“ от всяка кутия цигари.

 

Comments

comments