Втори опит да разчистят отпадъците под моста на АМ „Струма“

19859

Днес заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков бе в Кюстендил и участва в работна среща на институциите, отговорни за разчистване на пространството около моста при 62-ри км на АМ „Струма“.

След разговорите на брифинг той обяви, че противопожарната служба ще издаде писмено разпореждане за премахване на струпаните материали на 10 метра от моста на АМ „Струма” при Дупница.

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” ще бъде водещата институция относно тази мярка.

Втората мярка е от страна на РИОСВ – Перник. Тя касае принудителна административна мярка относно до момента издадените предписания и тяхното неизпълнение. Коментирано е да се дадат конкретни указания по отношение на извозване, депонирани или складиране на регламентирани за това места. Сроковете по отношение на принудителните административни мерки са 7 и 14 дни. Санкцията от страна на РИОСВ, ако не се изпълнят разпорежданията, са 70 000 лева.

АПИ даде разпореждане за премахване на отпадъците преди около седмица, но преди дни стана ясно, че там са се появили нови боклуци.

Министър Нанков обеща, да „покажем цялата строгост на процедурите – административни и нормативни такива, по отношение на собственика на материалите“.

В рамките на срещата е станало ясно, че собствеността върху терените, граничещи със сервитута на държавния път не е доказана, защото има съдебни процедури с общината, визират се имоти по чл. 19. Именно върху тези терени се намират голяма част от материалите. Към момента сервитутът на моста е разчистен от материали и отпадъци, но в непосредствена близост има струпани отпадъци.

Тежка ще бъде реконструкцията на моста, пострадал от пожара,бе потвърдено отново днес.  „Даденият срок от експертите е четири месеца, в никакъв случай няма да се прави компромис с безопасността на мостовото съоръжение“, увери Нанков.

По думите му в момента се водят процесуално-следствени действия относно вината за пожара. АПИ ще си предявят иск по отношение на средствата за ремонта на съоръжението. Около 1 800 000 лева са предварителните разчети за отстраняване на щетите. Зам.-министърът посочи, че когато е започнало почистване на материалите от сервитута на пътя, до телефон 112 е подаден сигнал, че АПИ нерегламентирано уврежда чуждо имущество. Това е причина тези материали да бъдат върнати на собственика. По данни на Община Дупница количеството на материалите в района са 7 200 куб. метра.

Снимка: БГНЕС

Comments

comments