Втори ден от работното посещение на Лаура Кьовеши

Непопълнената квота за български делегирани прокурори и работата на Европейската прокуратура бяха част от акцентите на срещите в София на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Работното ѝ посещение приключва днес с пресконференция.

6 са свободните позиции за български делегирани прокурори. Заради попълването им Кьовеши пристигна в София, проблемът беше обсъден само със служебния правосъден министър. Пред Янаки Стоилова тя е казала, че България е подписала работно споразумение за назначаване на 10 делегирани прокурори и че тази бройка не подлежи на дискусия.

В официалното прессъобщение от прокуратурата за такава тема информация нямаше, въпреки че обвинител №1 е част от Прокурорската колегия, която подбра десет магистрати, които да работят по т.нар. европейски финансови дела. Колегиумът на Европейската прокуратурата отхвърли шестима, а Прокурорската колегия прекрати процедурата, без да ги замени с други.

Срещата между Лаура Кьовеши и екипа на Иван Гешев се проведе в Съдебната палата. Плътен полицейски кордон спря достъпа на групата протестиращи срещу обвинител №1. Част от тях посрещнаха с аплодисменти главният европейски прокурор при пристигането ѝ пеша за среща с правосъдния министър.

Тази сутрин Лаура Кьовеши ще се види с четиримата делегирани прокурори, които ще работят тук по европейските разследвания, а по обед ще се срещне с български медии.

 

 

Източник:БНР

Comments

comments