Втори ден бедствено положение в община Стражица, скъса се и стената на язовира край село Нова Върбовка

karta-nova-varbovka-1106-12h-667090-810x0

Втори ден община Стражица е в бедствено положение и без питейна вода.  След поройния дъжд, който се изсипа в региона се скъса и стената на язовира край село Нова Върбовка. Улиците са потънали в кал, асфалтът изцяло е разрушен, под вода са стотици декари земеделски земи, земеделската продукция е унищожена, предаде БНТ. Екипи на пожарната контролирано изпускат водите и на язовир „Чешме дере“ в съседното село Камен, където училището и няколко къщи са наводнени.

Концесионерът от 1998 година на язовира край село Нова Върбовка – Дончо Тодоров декларира, че редовно са правени проверки и са изпълнявани всички предписания за редовното му източване. Според него причината за скъсването на стената са проливните дъждове, които са докарали приливна вълна с височина 5 мета. Той призна, че няма да може да се справи сам със преодоляването на щетите по дигата и съобщи, че  20 тона риба е изгубена.

Проф. Любомира Попова – областен управител на Велико Търново съобщи, че ситуацията е овладяна, язовирите се контролират, водата се изпуска и няма опасност за населението.

Според кмета на община Стражица Румен Павлов, все още не могат да се изчислят пораженията от наводнението, но щетите ще са огромни и затова ще разчитат на помощ от държавата.

Очаква се бедственото положение да бъде отменено утре.

Източвик:БНТ

Comments

comments