ВСС реши: Конкурс ще има и за наказателен, и за граждански съдия в Благоевград

съдебна палата Благоевград

Кадровият орган отново реши да не изслушва магистратите от Благоевград заради напрежение между тях и ръководството.

Съдийската колегия взе соломоновско решение за Окръжен съд-Благоевград. Двете свободни бройки за граждански съдии ще бъдат разделени като едната ще бъде обявена на конкурс за повишаване за наказателен съдия, а другата – за граждански.

Именно за такова разрешение на част от проблемите в ОС-Благоевград настояват от месеци осем наказателни съдии.

Същевременно СК на ВСС с 6 на 4 гласа отказа да ги изслуша във връзка с възникналото напрежение около решението на председателя на съда Катя Бельова само наказателните съдии да дават дежурства в Благоевград.

Споровете в Съдийската колегия бяха в две насоки. Едната беше свързана именно със свободните бройки. По закон в срок до 30 септември на предходната година, председателите на съдилищата уведомяват ВСС за длъжностите, които се очакват да бъдат освободени през следващата година.

Катя Бельова е уведомила, че предстоят да бъдат освободени две бройки в Гражданското отделение. Наскоро СК на ВСС прие решение, с което те бяха обявени за такива заедно с още 53 свободни места в други окръжни съдилища.

Осемте наказателни съдии от Благоевград обаче настояват от месеци едната да отиде в Наказателното отделение, защото то е натоварено.

Според Красимир Шекерджиев и Даниела Марчева няма как място за граждански съдия да бъде обявено за заемане чрез конкурс от наказателен. Марчева заяви, че СК на ВСС действа в условията на обвързана компетентност и не може да ги раздели. Шекерджиев добави, че по закон единствено общото събрание на съда има правомощие за прехвърля бройки между различните отделения. „Нито един от двата лагера не твърди, че няма нужда от тези бройки, спорът е само за разпределение по материи. Благоевград е високо натоварен съд. Напълно неправилно, изолирано и лишено от каквато и да е принципност е да обявим на конкурс само едното място и да кажем на колегите, че ако не се разберат, ще им вземем другото. Ние не може да обявим гражданско място за наказателен съдия. Не сме го правили. Такъв проблем имаше в Хасково и Перник и беше решен по пътя на общото събрание. Законадателят не ни е дал право да заобиколим закона“, каза още Шекерджиев.

 

Comments

comments