ВСС пак отказа да освободи Методи Лалов като съдия

Снимка: Капитал/© Красимир Юскеселиев
Снимка: Капитал/© Красимир Юскеселиев

С процедурни хватки Съдийската колегия размотава преписката, Лалов определи това като „гавра с достойнството на съдиите“

 С формални аргументи, които звучат абсурдно, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) пак отказа да освободи съдията от Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов, който подаде оставка преди повече от месец – на 1 август. След две провалени заседания по темата поради липса на кворум днес мнозинството от членовете на колегията (8:3 гласа) прие, че преписката тепърва трябва да се върне на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) – помощен орган към ВСС, която да провери дали наистина Методи Лалов е изписал всичките си дела, както и останалите обстоятелства около оставката му. После да изготви проект за решение и да го внесе обратно в колегията. Това обаче няма как да стане веднага, защото първото заседание на КАК ще е на 16 септември.

Пред „Капитал“ Методи Лалов заяви, че това няма да му попречи да участва в местните избори като водач на листата на „Демократична България“ за общински съветници в София. Той потвърди заявката си, че ще съди Висшия съдебен съвет за вредите, които понася от тази преднамерена злоупотреба със закона и с правомощията си.

ВСС – хем администрация, хем с ваканция

Методи Лалов подаде оставка на 1 август с едномесечно предизвестие и искане да бъде освободен, считано от 2 септември. На два пъти председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който е и председател на Съдийската колегия, се опитва да свика заседание, за да бъде гласувана оставката на Лалов – на 15 и на 30 август. И двата пъти заседание не се проведе поради липса на кворум, а обяснението на мнозинството е, че ВСС е във ваканция.

Очевидно ваканцията важи и за КАК. Истината е обаче, че за разлика от съда, който по закон излиза в едномесечна ваканция през лятото, ВСС е вид административен орган, за който законът не предвижда излизане във ваканция, а и няма как – по условие администрацията работи непрекъсваемо. Членовете на този орган имат право на годишни отпуски, но самият орган, както и помощните му комисии нямат законово право да пускат кепенците за един месец. В този смисъл позоваването на ваканция през лятото е нарушение на закона.

Днешното заседание на Съдийската колегия отново беше насрочено само с една точка в дневния ред – оставката на Методи Лалов. В заседанието взеха участие 11 от общо 14-те членове на колегията. Осем от тях гласуваха, че преписката първо трябва да се прати на КАК за становище, защото в закона е записано, че проектът за решение за освобождаване на съдия се представя на колегията именно от тази комисия. КАК трябва да прецени дали съдията си е написал делата и ги е обявил с изготвени мотиви, заявиха представители на мнозинството.

През август съдия Вероника Имова, която е част от това мнозинство, обясни в интервю пред „24 часа“, че няма смисъл колегията да се събира, защото още тогава тя разполагала със справка за точния брой ненаписани дела на Лалов и приема тази справка за меродавна. „Към 7 август делата, по които [Лалов, бел. авт.] е длъжен да изготви съдебни актове, са 111, от тях 13 са с постановени присъди, по които трябва да напише мотиви“, заяви Вероника Имова. Към 2 септември т.г. Методи Лалов обяви, че вече е написал всичките си дела, но Съдийската колегия иска потвърждение за това и мнозинството реши, че преписката ще бъде върната на КАК, която да извърши проверка. През цялото време членовете на колегията от мнозинството декларираха, че са наясно, че никой не може да бъде държан насила на работа, която не желае да върши и си е подал оставката.

Междувременно в дебата по време на заседанието днес стана известно, че до момента съдийската колегия многократно е вземала решения за освобождаване на съдии, преди да са си написали мотивите. Споменаха се и конкретни имена.

Лалов: Това е поредната гавра на ВСС с достойнството на съдиите

„Капитал“ потърси съдия Лалов за коментар, а той оприличи днешното решение на колегията на гавра.

„За мен това решение е поредната гавра с достойнството на съдиите. ВСС е длъжен да организира дейността си в рамките на едномесечния срок на предизвестието, включително и всички негови органи, които следва да се произнесат в рамките на тази процедура, следва да го направят в този срок на предизвестието. Противното разбиране противоречи на закона и по същество принудително ме задържа в съдебната система, като не ми позволява да работя друга работа, която съм решил. Това ми нанася вреди – имуществени и неимуществени, за които, както вече заявих, ще потърся обезщетение.

Делата съм си изписал в едномесечния срок на предизвестието с цената на неимоверни лични усилия. Не е вярно тиражираното в разни „медии“, че колеги са писали мои дела. Категорично заявявам, че няма нито едно дело, което да е написано от друг, а не от мен“, заяви Лалов.

Той коментира и спекулациите около отказа му миналата седмица да се произнесе по постъпило в срока на предизвестието му искане за промяна на мярката за неотклонение „задържане под стража“ на непълнолетен по дело, което му е било разпределено в края на юни. Днес членовете на ВСС – Вероника Имова, Севдалин Мавров и други, коментираха, че това бил отказ от правосъдие, Лалов бил длъжен да се произнесе по искането за промяна на мярката, независимо че по закон след подаването на оставка на него не следва да му се разпределят дела. Произнасянето по мярката за неотклонение е еднократно и елементарно действие, което по никакъв начин не може да затрудни един наказателен съдия, коментираха съдиите Имова и Мавров.

„Направил съм мотивиран отказ до председателя на съда, в който съм изложил аргументи защо не следва оттук нататък да разглеждам други дела – това произтича както от духа на закона, така и има за цел да не натоварва съдията с друга работа, която може да го обвърже. Тази мярка за неотклонение в съдебната фаза може да приключи в едно заседание, но може да се наложи и провеждането на повече заседания, което не може да бъде предвидено. Няма как това да бъде приложимо по отношение на съдия, който е подал оставка и чийто срок на предизвестието вече е изтекъл.

Въпросът е принципен. Аз не бягам от дела. Изгледал съм хиляди и съм изписал в рамките на един месец десетки, така че едно дело не е нещото от което се плаша. Обичайната практика при напускането на съдии до момента е делата да се преразпределят на други съдии. По тази причина считам, че това дело се използва само като повод ВСС да продължи саморазправата с мен“, казва Лалов по случая.

Методи Лалов отдавна е опонент на статуквото в съдебната система и по тази причина – обект на репресии от страна на ВСС – както предишния състав, така и от настоящия. В този смисъл преднамерената саморазправа с него е до голяма степен очаквана, въпросът, който се поставя е доколко забавянето на освобождаването му като съдия може да попречи на регистрирането му за местните избори. Срокът за регистрация на листите за общински съветници е 24 септември.

Според Изборния кодекс партиите и коалициите не могат да регистрират като кандидати за участие в избори съдии, прокурори и следователи, както и други лица, за които със закон е забранено членство в политическа партия. Тези граждани може да участват в изборите като независими кандидати.

Категоричен съм, че след изтичане на срока на предизвестието и след поредното отлагане аз нямам ангажименти към съда и ще участвам пълноценно в политическия процес като водач на листата на „Демократична България“, заяви за „Капитал“ Лалов.

Той заяви, че ще заведе дело за вреди не само срещу ВСС, но и срещу дисциплинарния състав, бавил решението по преписката му цели две години. Вероника Имова е един от членовете на този състав.

Източник: Капитал

Comments

comments