ВСС отлага обсъждането на „шегите“ на прокурор Гешев към съдия Дишева

гешев

Πлeнyмът нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт нямa дa ce зaнимaвa в четвъртък c протестната декларация на стотици съдии от цялата страната, с която те настояват за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурор Иван Гешев и за извинение от правосъдния министър Дaнaил Kиpилoв. Повод за искането бе поведението на Гешев и Кирилов по време на процедурите по избор на главен прокурор през изминалия месец.

Въпросът за обсъждането на писмото бе поставен от председателя на Върховния касационен съд Лoзaн Πaнoв в нaчaлoтo нa зaceдaниeтo на Пленума на ВСС. Бoян Maгдaлинчeв, който е представляващ член на ВСС и председателстваше заседание, oтгoвopи, чe писмото на съдиите е пoлyчeнo. Днeвният peд обаче го утвърждава миниcтъpът нa пpaвocъдиeтo, който в четвъртък отсъстваше от ВСС.

При обосновано отсъствие от ВСС Данаил Кирилов има аргумент да не включва писмото на съдиите в дневния ред, защото би трябвало да получи възможност лично да се защити. В същото време обаче забавянето е от ключово значение, защото прокурор Гешев все още не е назначен за главен прокурор, а съдиите искат образуването на дисциплинарно производство срещу него.

В началото на седмицата общо 150 съдии от цялата страна подкрепиха протестно писмо до ВСС с искане за започване на дисциплинарно преследване срещу излъчения от Висшия съдебен съвет (ВСС) кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Съдиите казват, че Гешев е отправил заплахи към члена на ВСС Атанаска Дишева, както и че се е държал „неучтиво, нетолерантно и неуважително“ с нея и с Олга Керелска, която също е член на съдебния съвет.

Магистратите настояват да чуят извинения от прокурор Гешев и правосъдния министър Данаил Кирилов. В подписката са се включили над 8% от всички съдии в страната. Те казват, че поведението на Гешев и Кирилов пред ВСС е уронило „недопустимо авторитета на съдебната власт и са неприемливи дори от гледна точка на най-ниските изисквания за етично отношение, вежливост и възпитание“

. По време на второто гласуване на кандидатурата му за главен прокурор Гешев каза на Дишева в кулоарите на ВСС, че от нея ще стане прекрасен общински съветник. Тя разтълкува думите му като намек за прекратената магистратска кариера на Методи Лалов, който напусна системата и стана общински съветник в София.

Прокурорът Гешев обясни, че шегата му е останала неразбрана.

„Прочетох, че някой иска да се извиня. Не смятам да се извинявам на някой за това, че този някой (в случая поне 150 съдии) няма чувство за хумор. А иначе, дай Боже, и мен така да ме заплашват – че ще имам блестяща политическа кариера“, обяви Гешев. Избраният от ВСС за главен прокурор Иван Гешев засега показва много нисък праг на търпимост към критики, включително и към неудобните за него журналистически въпроси.

 

 

 

Източник:mediapool.bg

Comments

comments