ВСС освободи Методи Лалов от Софийския районен съд

980x551_1568721327

Той възнамерява да се включи в местните избори

Съдийската колегия на ВСС освободи Методи Лалов от състава на Софийския районен съд. Сега той законно минава в политиката.

В началото на август той подаде оставка като съдия в Софийския районен съд, като посочи, че ще участва в политическия живот на страната и прави тази крачка, защото само отвътре в съдебната система се вижда как тя загива.

Ето и част от заявлението на Методи Лалов за напускането му на съдебната система:

„Илюзия е да се мисли, че може да има смели, независими и справедливи съдии в една силно корумпирана конструкция, която е ръководена от политически зависим ВСС, голяма част от членовете на който по правило са лишени от професионални способности и мотивация да защитават и отстояват независимостта на съдебната власт и да приемат решения, които да осигурят на гражданите независим, справедлив и ефективен съд.
Вместо това ВСС се превърна трайно в репресивен орган спрямо онези магистрати, които отстояват върховенството на правото и независимостта си, защитават своята чест и достойнство. Самият аз станах обект на отмъщение и системна репресия от членове на ВСС, които не можаха да приемат, че не съм готов да бъда зависим. Името ми беше очерняно не само от обслужващи задкулисието медии, за което не получих защита от ВСС, но и от членове на самия съвет. ВСС превърна дисциплинарните производства срещу мен, които, въпреки настояването ми, не приключва повече от две години, в инструмент за тормоз.“

Неговото освобождаване се забави, като един от мотивите на съдебните кадровици беше, че Лалов има забавени актове като докладчик по дела. Бившият вече магистрат обаче видя опит да бъде саботирано участието му в местния вот.

Comments

comments