ВСС избра Иван Гешев за следващия нов главен прокурор

0686609001567426509_1375919_630x458

ВСС избра Иван Гешев за следващия нов главен прокурор на Република България. След 10 часа заседание, пленумът на ВСС с явно гласуване избра с 20 гласа „за“ и с 4 „против“  Иван Гешев за главен прокурор.

Това решение ще бъде  незабавно изпратено на Президента за издаване на указ за назначаването на Иван Гешев.

Против избора по време на обсъждането се обявиха висшите магистрати Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Лозан Панов и Олга Керелска.

Иван Гешев представи концепцията си пред висшите магистрати и отговаря на повече от 100 въпроса от неправителствени организации. Най-много от въпросите бяха свързани с неговите морални и професионални качества.

Той отговори на въпроси за КТБ, делото „Иванчева” и за имота, в който живее. На сигналите от последните дни той отговори така: „Възможно е това да са отделни факти, които нямат никаква връзка помежду си и аз да имам проблеми с параноята. Възможно е и това да е някаква обща стратегия, а може би метод на хибридна война. Не знам. Ще кажа само, че в прокуратурата има политически ангажирани лица.”

Иван Гешев обяви, че все още има проблеми с борбата с корупцията по висшите етажи на властта. Според него няма проблем магистрат да изразява лично мнение.

По закон предстои кандидатурата на Иван Гешев да бъде утвърдена с указ от президента Румен Радев. Държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор. Конституцията на Република България повелява, че президентът не може да откаже назначаването или освобождаването на главен прокурор при повторно направено предложение.

Мандатът на главния прокурор е от 7 години и е без право на повторно избиране.

Comments

comments