Все повече хора се отказват от залозите

otkaz-ot-zalozi

В последно време доста се говори за нарастващото влияние на хазартната индустрия и новите показатели, които се отчитат за реализираните обороти и приходи. Някак в контраст с това обаче се появиха информации, че все повече хора започват да се “самоизключват” и отказват от залозите. Двете тенденции нямат голяма връзка, понеже по-големите приходи означават повече залагащи, но след като е доказано, че те намаляват, ситуацията става доста любопитна. Предстоят и нови въведения по посока защитата на хазартно зависимите потребители, така че доста интересни новини очакват букмейкърския бизнес.

 

Какво показва проучването?

 

Въпреки че направеното изследване показва състоянието на бизнеса във Великобритания, то може да се приеме и за други страни, включително нашата. Това е така, понеже всички тенденции в този сектор се раждат от Острова и малко по малко се налагат на другите пазари. Проучването показва, че онлайн букмейкърите са получили двойно увеличение на заявките от потребители за прекратяване на техния акаунт, с който осъществяват залози. За периода през 2015-2016 г. хората, които са заявили желанието си да затворят своите акаунти, са 618 000. За периода 2016-2017 г. тази цифра става над 1 милион души. Това показва, че има доста хора, които имат проблеми с хазарта и търсят помощ от букмейкърите, изисквайки изтриване на акаунта им. Тук е момента да споменем, че съществуват български сайтове като Nostrabet, които обстойно са разгледали темата за проблемите с хазарта и са описали как всеки може да се предпази от това състояние. Букмейкърите също играят важна роля в този процес, особено онлайн операторите. За последната година са изчислени около 4,7 милиарда лири заложени онлайн. Точно затова и букмейкъри като Betfair се опитват да предпазят своите клиенти, предоставяйки им обстойни съвети как да не станат хазартно зависими. А в бъдеще ролята на букмейкърите ще бъде още по-голяма.

 

Какво ще се случи през 2018 г.?

 

Става дума за защитата на залагащите онлайн, която всеки букмейкър трябва да им предложи. Тя съществува и сега, но в бъдеще ще бъде още по-голяма. Дори и родните букмейкъри са длъжни да осигуряват определени опции за защита на своите потребители. Efbet например разполага с услуги за помощ при съмнения за проблеми с хазарта. Друг роден бранд – Winbet, също разполага с обучени служители, които могат да бъдат в помощ на всеки един клиент на компанията. Според различни комисии обаче тези мерки не са достатъчни.

 

Анализаторите смятат, че щом приходите и оборотите на хазартния бизнес нарастват, трябва да се повиши и вниманието, което те отделят за защитата на техните клиенти от хазартна зависимост. Поради тази причина от пролетта на 2018 г. ще бъде създадена централизирана система за изключване от всякакви онлайн залози. В момента сайтове като Betfair разполагат с опции за лимити на депозитите, автоматично закриване на профила или временно блокиране на достъпа, но всички тези услуги са валидни за техния продукт. Това означава, че ако един клиент спре участието си при тях, може да го продължи в друг сайт и отново да си доведе проблеми с хазарта. Точно затова отговорните лица обмислят да въведат сайт, в който клиент ще може да се регистрира и да преустанови възможностите си за извършване на онлайн залози в който и да е сайт. Разбира се, голямо съдействие за разработването на подобна услуга ще се търси и от букмейкърите. Водещите брандове като Бет365 ще са в основата на успеха за предпазването на различните онлайн залагащи, като се включат в системата за блокиране на регистрации от определени хора.

 

Къде се крият проблемните залагащи?

problemni-zalagashti

Благодарение на усилията на професионалните анализатори от Nostrabet успяхме да се сдобием със статистическа информация за направленията, където най-често се срещат проблемни залагащи. Статистиките показват, че повече от 1.4% от залагащите имат проблеми, а над 6.4% от всички залагащи са на път да създадат хазартна зависимост. Разбивка на отделните части от всички тези хора показва, че малко над 20% от проблемните залагащи са тези, които поставят своите пари на спортни залози. Това е и водещото направление, при което се образува зависимост. На второ място са спортните борси, а на трето, малко зад тях, са покер игрите, които се играят в барове и казина. Последните представляват 15.9% от проблемните залагащи. 15.5% от всички пък залагат на различни събития в някой букмейкър на локално ниво, не онлайн. Последните образуват процент от 11.5% и представляват хазартно зависимите на различните казино машини.

 

Със сигурност има още какво да се коментира по тази тема. Истината е, че онлайн букмейкърите правят достатъчно, за да помогнат на потребителите, като им предоставят разнообразни начини за ограничаване на техните залози. С въвеждането на новата система обаче ще се получи един доста по-сериозен ефект, който наистина ще изключи желаещите от участие в залагания от всякакъв тип. Добре е да съществува такава опция и всеки, който има желание, да се възползва от нея. Ние ви съветваме да залагате отговорно и за забавление.

Comments

comments