Вратите на съда са отворени за граждани по делото днес за ТЕЦ „Бобов дол“

ca4537f2-1766-49eb-8a49-e93322c9df3c

Въпреки изричното желание на адвокатите на ТЕЦ „Бобов дол“, Административният съд в град Кюстендил остави вратите на съдебната зала отворени за граждани, пишат в съвместно съобщение до медиите от „Грийнпийс“ — България и Екологичното сдружение „За Земята“.

В него те напомнят, че от ТЕЦ „Бобов дол“ поискаха делото да се води при закрити врати с аргумента, че  ТЕЦ-ът е стратегически обект от национално значение и в съдебната зала може да се разкрият производствени и търговски тайни.

Административният съд в град Кюстендил обаче защити  правото на хората да участват активно и демократично при взимането на решенията от обществено значение и остави вратите на съдебната зала отворени за граждани.

Неправителствените организации подчертават, че делото е от изключително значение за чистотата на въздуха в района,  към него се проявява огромен интерес. А 99 жители на общините Бобов дол и Дупница заедно оспорват в съда комплексното разрешително, даващо право на топлоелектроцентралата частично да замени въглищата с гориво от отпадъци.

Делото е насрочено за днес,  19 ноември от 14:00 часа в Административния съд в град Кюстендил.

Снимка: „Грийнпийс“ — България

Comments

comments