Волфганг Шойбле: “Без обединението на Европа нямаше да има германско обединение“

Волфганг Шойбле, председателят на германския Бундестаг, произнася реч по случай годишнината от падането на Берлинската стена през 1989
Волфганг Шойбле, председателят на германския Бундестаг, произнася реч по случай годишнината от падането на Берлинската стена през 1989

Председателят на ЕП Давид Сасоли и председателят на германския Бундестаг Волфганг Шойбле отбелязаха падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли отдаде почит на смелите европейци, които „мирно, без каквото и да било насилие, но единствено чрез силата на собствената си воля успяха да преодолеят игото, на което бяха подложени в продължение на десетилетия“.


Същевременно той предупреди, че „за съжаление, европейската демокрация, ценностите и принципите, на които се основава тя, не са необратими. Необходима е ангажираността и решителността на всички нас, за да ги защитим.“ „Като свидетел на тези невероятни дни в Берлин, не мога да не гледам с голямо безпокойство на връщането в Европа на призраците, които мислихме, че са умрели и са били заровени под тежестта на историята“, добави той, като осъди появата на антисемитизъм и почете паметта на жертвите от атаките в Париж на четвъртата годишнина от тях“. (Прочетете цялата реч).


Председателят на германския парламент Волфганг Шойбле заяви: „Без обединението на Европа, без желанието на европейците да вървят заедно напред на Изток и на Запад, нямаше да има германско обединение“. Германците няма „никога да забравят“ полученото доверие, което позволи обединението, „въпреки раните от Втората световна война, започната от Германия, които бяха оставени на континента“, каза Шойбле.


Той също предупреди, че европейските ценности и свободи не се разпространяват без съпротивление и добави: „Основаният на правила международен ред е под натиск – истините вече не важат и националният егоизъм преобладава. Въпреки това, най-неотложните въпроси, прехранването на света, миграцията, климатичните изменения и сигурността, могат да бъдат разрешени само в глобален мащаб. (…) Трябва да преодолеем малодушието, егоизма и страха“.


Тържественото заседание приключи със серия от изказвания от името на политическите групи и представители от Комисията и Съвета.

Comments

comments