Внимание: Заболелите от морбили в цяла Европа и на Балканите се увеличават, регистриран е случай и в България

thermometer-1539191__340

Има доказан случай за морбили в София на 37-годишна жена, която е настанена в Инфекциозна болница. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания д-р Тодор Кантарджиев. Той изтъкна, че случаите на морбили в цяла Европа и на Балканите се увеличават заради липсата на ваксинации и сезонните работници от страни като Украйна. В България нивото на ваксинации остава високо, така че засега страната ни успява да избегне тази тенденция, но д-р Кантарджиев призова да не се пътува с деца под имунизационната възраст от 13 месеца в рисковите от морбили страни, а хората, които не са карали болестта и са били в чужбина, да избягват контакт с деца в първите няколко дни след завръщането си.

Случаите на морбили в Европа са нараснали десетки пъти заради липсата на имунизации. Най-много са случаите в Украйна – 36 000 души. Здравните власти в България трябва да изискват имунизационен паспорт на сезонните работници от там или да ги имунизират, призова д-р Кантарджиев.

Според изнесената от него информация „5500 са в Сърбия, в Румъния броят намаля – по-миналата година бяха 10 000, сега са само 1500. 2500 са болните миналата година в Гърция“.

В Скопие е обявена епидемия от морбили, след като през последните дни са регистрирани още 10 случая на болни деца. В Скопие има около 14 000 деца на възраст до 14 години, които не са ваксинирани срещу морбили. Три са починалите деца от морбили в съседна Македония, като се взимат мерки като надопускане на неимунизирани деца, заяви д-р Кантарджиев. След обявяването на епидемията, са били поставени около 900 ваксини. За да се предотвратят подобни кризи, здравният министър Венко Филипче предложи задължителното ваксиниране и забрана за приемане на неваксинирани деца в детските градини. Според сегашния закон неваксинирано дете не може да бъде върнато от училище или детска градина.

Заради зачестилите случаи на морбили здравните власти в Македония започнаха да обсъждат промени в законодателството. Има предложения за строги наказания за лекари, които участват в кампания против ваксините.

В съседна Сърбия лекарка беше глобена 32 000 за разпространение на непотвърдени данни за ваксините срещу морбили. При епидемията там миналата година бяха регистрирани над 5 700 случая. 15 души починаха от усложнения.

Над 90% от децата в България са ваксинирани срещу морбили. Рискова е възрастовата група от 25-40 г. с изпуснати имунизации, изтъкна д-р Кантарджиев. Имунизациите срещу морбили са две – на 13-месечна възраст и на 13-годишна./БНТ/

Comments

comments