ВМРО се усъмни в безпристрастността на Комисията срещу дискриминацията

D832DD55-9A3B-4D26-9556-9BE525DCEE8D


Снимка на председателя на неправителствената организация (НПО) „Единство“ Ачо Йорданов, на която се вижда, че е на маса в заведение с част от ръководителите на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), предизвика остра реакция от страна на ВМРО. От пресцентъра на партията разпространиха до медиите позиция, в която изказват съмнение в безпристрастността на органа.

„Докато НПО-тата пишат жалби и ядат с тях на една маса, циганите продължават да безчинстват“, пишат от пресцентъра на ВМРО.

 Реакцията на партията е породена от информацията, че Ачо Йорданов е пуснал жалба за насаждане на омраза срещу вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Повод за нея са думите на министъра на отбраната след нападението над военнослужещ в село Войводиново, че „циганите в България станаха изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа“.

„Целта на подобни надинституционални мандатни органи е да бъдат напълно независими. Организирането на семинари и каквито и да било други подобни срещи с НПО-тата, които са основен техен жалбоподател, и очевидно ядат и пият с техните представители, сериозно хвърля сянка върху работата им. Как би реагирало обществото, ако прокуратурата направи семинар за адвокатите и да пирува с тях“, питат от ВМРО.

Именно заради това депутатите от партията ще внесат искане за изслушване на представители на Комисията за защита от дискриминация на заседание на Комисията по вероизповеданията и права на човека в парламента, за да разберат повече за събиранията им с представители на неправителствени организации.

„Колко чести са тези случаи, с какви пари се финансират и кои организации са присъствали на подобни мероприятия. Също така искаме отвод на Комисията по жалбата на сдружение „Единство“ и на всички други сигнали на организации, с които членовете са били в неформални взаимоотношения, каквито са подобни сбирки. Ще настояваме и за проверка на делата, заведени по жалби на тези неправителствени сдружения, и те да бъдат прекратени или анулирани“, пише още в позицията на ВМРО.



Comments

comments