ВМРО поиска от Цацаров да прекрати дейността на Българския хелзинкски комитет

Вносителите на сигнала до Цацаров Ангел Джамбазки и Александър Сиди
Вносителите на сигнала до Цацаров Ангел Джамбазки и Александър Сиди

Една от управляващите партии – ВМРО, поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да прекрати дейността на Българския хелзинкски комитет (БХК) „заради недопустима намеса в съдебната система на България“. Повод за искането им стана предсрочното освобождаване от затвора на Джок Полфрийман, съобщиха от пресцентъра на политическата сила.

Сигналът до Цацаров е внесен от заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки и депутата от партията Александър Сиди. Според тях „БХК по пряк и косвен начин оказва натиск върху българските магистрати и извършва противоконституционна, противозаконна, неморална и открито антибългарска дейност“. Двамата твърдят, че в Закона за юридическите лица с нестопанска цел е предвидена възможност да бъде прекратена регистрацията на организации като Българския хелзинкски комитет.

Според ВМРО „най-скандалната дейност“ на БХК е свързана „не със защита на правата на онеправданите, а с организирането на семинари за съдии, прокурори и следователи, част от които след това решават съдбите на доказани престъпници като Полфрийман“. От партията припомнят, че организацията номинира австралийския гражданин за наградата „Човек на годината“. Джамбазки и Сиди намекват и за близки връзки между БХК и съдия Калин Калпакчиев, който е председател на тричленния състав, постановил да бъде освободен предсрочно Полфрийман, осъден за убийството на Андрей Монов през 2007 г.

„През 2013 г. Сдружение „Български хелзинкски комитет“ награждава съдия Калпакчиев като подгласник в класацията „Човек на годината“. Същата тази награда, за която през 2015 г. е номинирано и лицето Джок Полфрийман. Нещо повече – съдия Калпакчиев получава през 2016 г. и две награди за участие в конкурс, организиран от неправителствената организация. Последователност от събития, които съмнително се преплитат“, твърдят от ВМРО.

Миналата седмица Съюзът на съдиите в България призова членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да подадат оставки. Повод е публикуваната позиция на колегията, след като от ВМРО внесоха искане във ВСС искане за дисциплинарно производство срещу Калин Калпакчиев. Няколко часа след внасянето на искането съдийската колегия на ВСС заяви, че споделя усещането на близките на Андрей Монов за нарушен баланс между правото и справедливостта и предоставя сигнала на ВМРО на инспектората на ВСС за извършване на проверка.

Върховният касационен съд (ВКС) пък отказа да образува производство по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за предсрочно освобождаване на австралиеца.

Източник: Дневник

Comments

comments