ВМРО: Да се замрази срокът на дължимите вноски по кредитите на физическите лица

БГНЕС

Разсрочване на задължения към банките и НАП и за бизнеса предлагат от партията

До края на извънредното положение да спре да тече срокът на дължимите вноски по кредити на физическите лица. Такова предложение в закона за извънредните мерки правят депутатите от ВМРО.

Вноските ще останат дължими, но се пресича възможността по време на замразяването им да се отчитат наказателни лихви по тях за закъснение. Това обясни пред медиите в парламента зам.-председателят на партията и съпредседател на ПГ на Обединените патриоти Искрен Веселинов.

„Предлагаме нов член 4, в който да дефинираме, че сроковете, свързани с кредитите на физическите лица, спират да текат. Това е една разумна отсрочка“, обобщи той. И обясни, че целта е кредитите на хората да бъдат замразени всякакви правни действия от страна на банките и да не стават предсрочно изискуеми през времето на извънредното положение. Веселинов коментира, че няма такава прецизна система, която да определи кой има право да задържи във времето кредитната вноска и кой няма право на това, затова предложението на войводите е унифицирано. Той даде пример, че вместо да плати на 13 март вноската си, длъжникът ще може да го направи на 13 април, например, без да е санкциониран за това.

„Връщането на вноските да бъде лична воля през този период“, поясни Искрен Веселинов.

Според него след края на ограничителните мерки банките могат да бъдат компенсирани „с едно символично освобождаване на резерва на БНБ“.

От партията предлагат също така и фирмите, които затворят по време на извънредното положение, да не правят вноски по кредитите си.

Създава се и нов член 8 в закона, който гласи, че до края на извънредното положение юридическите лица и търговците ще имат право да поискат от НАП разсрочване на задълженията си.

Това ще важи при условие, че фирмите докажат пред приходната агенция временното си затруднение да работят. Другото предложение на депутатите от ВМРО е по предложение на щаба икономическият министър да има право да определя пределни цени на стоките от първа необходимост или максимална надценка за търговските обекти. По думите на Веселинов партньорите на ОП от ГЕРБ вече са предложили максимална надценка от 15%, което, според войводите, е добра стъпка.

ВМРО постави и проблема с ромските гета, като напомни, че вече и главният прокурор Иван Гешев и от кризисния щаб го поставят като много сериозен. От партията на Каракачанов ще предложат да се регламентира законова възможност на кметовете на населени места да спират струпванията на тази общност през промени в Закона за здравето.

Така градоначалниците да имат възможност да въвеждат ограничителен режим на движение в определени градове, квартали и села. Веселинов даде пример със Столипиново и сливенския квартал „Надежда“, както и други места в страната, където кметовете се опитват да ограничат движението на ромите, завърнали се от чужбина, но неспазващи правилата за карантина. „Органите на местната власт нямат никакви правомощия, виждате какво става с циганските гета. Връщат се наши сънародници с ниски хигиенни навици, каква заплаха са и за себе си, и за останалите граждани“, заяви Искрен Веселинов.  „В момента сме свидетели на един процес, който се случва доста стихийно и спорно от законова гледна точка“, констатира Веселинов.

По информация на Dariknews местната власт в Сливен даже вече е получила устни предупреждения от името на ромски НПО-та, че пропускателният режим в кв. „Надежда“ е дискриминация. В същото време хората в града са загрели телефоните на РЗИ и на Общината с оплаквания от последните два дни, че завърнали се от чужбина и от Банско роми, които са работели там, се движат на тумби из целия град, без да спазват ограничителните мерки.

В унисон с обстановката на пандемия от коронавирус и слуховете, раздухвани от нелегитимни сайтове, Александър Сиди представи и законопроекта на войводите срещу фалшивите новини. С промени в Закона за радио и телевизия ВМРО вкарва задължителна регистрация в СЕМ с подаване на едно заявление от страна на интернет сайтовете.  „Всички, които искат да бъдат медии, да се позиционират и да сключват договори,  трябва да се регистрират в един регистър с едно заявление в СЕМ и оттам нататък те са медиите, които носят отговорност“, коментира депутатът.

„А не бих говорил че всички са медии. Виждаме обаче, че различни хора се опитват да печелят пари чрез измама. Всеки един сайт да има лице, което да отговаря за личните данни. Ако в сайта няма такова лице, съответно този сайт трябва да бъде спиран и забраняван достъпът му, без значение къде се намира.

В тези сайтове няма лице за контакт, нямат автор на публикациите, нямат GDPR. Тези сайтове трябва да бъдат спирани. Вярваме, че това е правилен подход в тази тежка ситуация в държавата“, заяви Сиди.

 

Източник:dariknews

Comments

comments