Властта обмисля връщането на детските и женските консултации след Великден

Властите обявиха, че се обмисля подновяване на женските и детските консултации след Великден, както и постепенно връщане на болниците и поликлиниките към пълния обем работа.

 

„След Великден се обсъждат „зелени коридори“ за бременни и малки деца и постепенно връщане на болниците към нормален ритъм при разделяне на потоците чрез обособяване на COVID-отделения“, съобщи тази сутрин началникът на националния щаб за борба със заболяването ген. Венцислав Мутафчийски. Той допълни, че ще се възобнови и дейността на Диагностично-консултативните центрове, някои от които са затворили по неясни причини след началото на извънредното положение.

Възобновяването на консултациите и имунизациите е наложително, тъй като ограниченията продължават вече дълго време, обясни Венцислав Мутафчийски. В цяла България женските и детски консултации са спрени от 6 март – първо заради обявената епидемия от грип Б, след това – заради извънредното положение и забраните срещу разпространението на коронавируса. В средата на март властите позволиха на бъдещите майки да се правят някои от неотложните изследвания като ултразвуковото установяване на вътрематочна бременност, ранния биохимичен скрининг (11-13-а гестационна седмица), както и фетална морфология (20-22-ра гестационна седмица). По преценка на наблюдаващия гинеколог може да се правят и други изследвания.

Имунизациите на новородените също не се правят от началото на март, но досега там властите смятаха, че няма опасност, тъй като ваксинирането може да се забави без рискове.

 

 

Източник:dnevnik.bg

Comments

comments