ВКС потвърди отказа за регистрация на „Няма такава държава“ като партия

991-ratio-slavi-trifonov-partiia-uchrediavane

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението на СГС, с което се отказва регистрация на партията на шоумена Слави Трифонов „Няма такава държава“, предаде БГНЕС.

Решението на тричленния състав на ВКС не подлежи на обжалване.

Делото пред ВКС е образувано по касационна жалба на председателя на политическата партия „Няма такава държава“ и по протест на Софийската градска прокуратура (СГП) срещу решението на Софийския градски съд (СГС), с което е отхвърлена молбата за вписване на партията в публичния регистър на политическите партии. Отказът е мотивиран с нарушаване на забраната по чл. 5, ал. 1, пр. 1 от Закона за политическите партии – а именно, че „политическите партии не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България“.

Прието е, че символът на партията по начина на словесното му описание в Устава на партия – „отворена човешка длан в син цвят, в която са интегрирани цветовете бяло, зелено, червено“, допълнително изяснен с негово графично изображение, не опровергава породеното от вида му съмнение, че е използвано националното знаме.

Цялото решение на ВКС е публикувано в сайта на съда.

 

 

 

Comments

comments