/ВИДЕО/ Създава ли опасност за движението временното кръгово при „Зърнени“?

В началото на месец април 2017 година кметът на община Благоевград Атанас Камбитов разпореди кръстовището между булевардите „Васил Левски“ и  „Св. Димитър Солунски“ да бъде преобразувано в кръстовище с кръгово движение. Реконструкцията беше наложена заради натоварения трафик .

Първоначално бяха поставени подвижни елементи с цел установяване ефективността на новия вид организация на движението и преценяване на евентуалните неудобства за шофьорите. В продължение на две седмици на място имаше и дежурен патрул, който следеше за нормалното преминаване на автомобилите.

В случай, че преминаването на коли и пешеходци в експерименталния период се окаже безпроблемно и ефективно, кръстовището трябваше да бъде преобразувано трайно с кръгово движение.

Почти две години по-късно питаме : Не се ли проточи дълго този експеримент? Ефективно ли е преобразуването на кръстовището в кръгово? Докога обектът ще е във временна експлоатация? Кога община Благоевград ще излезе със становище?

Екипът на „Благоевград нюз“ забеляза още, че липсва предупредителен знак, който да показва наличието на близкия ж.п. прелез. Този знак е с предупредителен характер за опасност, но е задължителен. Пътната маркировка обозначаваща пешеходната пътека  е полуизтрита, на места напълно липсва. Според Закона за движение по пътищата пешеходната пътека е задължителна на кръстовища.

Попитахме шофьорите дали кръговото кръстовище ги улеснява и дали е удачно то да бъде в близост до ж.п. прелез и автогара. Те посочиха, че ж.п прелезът затруднява придвижването на моторните превозни средства, заради често спусканата бариера. Това води до  натрупване на автомобили и задръствания.

Официално запитване изпратихме до община Благоевград, за да ги попитаме колко още време ще продължи да функционира „временното“ кръгово кръстовище.

Ето и отговора, който получихме от Община Благоевград :

„На последното си заседание Комисията по безопасност на движението към Община Благоевград, което се проведе на 30.10 2018 г. в Благоевград, беше взето решение за удължаване на срока на експерименталната експлоатация на обекта с 6 месеца.“

Comments

comments