/ВИДЕО/ Общински съветници- хотелиери си отправят взаимни обвинения, заради минералната вода. Гражданите ядосани: Това е нашето „богатство“, а те ни лишават от него!

Сериозни притеснения на благоевградчани,  заради  рязък спад на дебита на минералната вода,  точно преди празниците продължава да вълнува хората, посещаващи Градската баня. Взаимни обвинения между двама общински съветници  хотелиери, нажежават обстановката и повдигат много въпроси.

Концесионерът на банята Христо Ковачки, заявява, че проблемът с недостига на вода е, заради колегата му от ОБС и собственик на хотел „Езерец“ Румен Калайджиев. Според него, така се ограничава достъпа на хората до банята, а това предизвиква сериозни обществени дебати и недоволство, заради което Ковачки е сезирал кмета на Благоевград.

Благоевградчанката Любима Димитрова, изрази своето несъгласие със случващото се с минералната вода. Според нея, ОБС трябва да преразгледа решението си, което разреши отвеждането на водата до хотела на Р. Калайджиев и заяви, че в същността на вземането на въпросното има конфликт на интереси.

Работници в Градската баня също изразиха недоволство и споделиха пред нашата камера, че липсата на мин. вода създава напрежение в хората, които я посещават. Те казаха и, че до момента не е имало подобни проблеми.

От друга страна, Румен Калайджиев обяснява, че все още хотелът му не се захранва с вода, а резервоарите са пълни,  с което окачестви като неистина твърденията на колегата си съветник. Собственикът на хотел „Езерец“ дори твърди, че Ковачки черпи повече вода, отколкото е позволено в разрешителното, което притежава, с което нанасял загуби за община Благоевград.

Когато въпросното решение стана факт,  кмета Камбитов обясни, че дебит имало достатъчно. Предвидено бе и отклонение на минерална вода и за идейния проект за изграждане на басейни и експоцентър в зоната на казармата. В разчетите бе отбелязано, че до следващата година ще има и училище басейн, към който също ще има водоподаване от минералните извори. На практика в момента не е съвсем ясно, дали това е така, тъй като и без допълнителни ползватели, се създаде проблем, който логично ядоса хората в града.

 Наш екип посети резервоарите на Владишкото, където установихме, че и двата са пълни с вода, за разлика от в края на декември, когато единият бе установено, че е празен. Успяхме да заснемем и сухия байпас, който в момента е затворен и не би трябвало да нарушава водоподаването към Градската баня. 

Със сигурност обаче проблем има и в момента, той прерасна  във война между съветниците-хотелиери, на взаимни обвинения и упреци.  Сигурно е също, че никой не може да обясни, защо преди празниците в банята нямаше вода , нито това дали ще се случи отново.

Единствените потърпевши от ситуацията за момента са именно гражданите на Благоевград, които обвиняват и Ковачки, и Калайджиев, както и целия Общински съвет, който им разреши ползването на минерална вода в хотелите.

Comments

comments