/ВИДЕО/Община Благоевград обжалва финансови корекции, наложени от МРРБ за санираната сграда на полицията

Министерство на регионалното развитие и благоустройство отказа да верифицира разходи , извършени при саниране на сградата на ОД на МВР- Благоевград.

Решението , подписано от зам. министъра на МРРБ е взето на 6 март тази година и се отнася до дейности, извън задължителните енергийни и конструктивни мерки, които счита за недопустими.

Това става ясно от дело в Административен съд- Благоевград , образувано по жалба на община Благоевград, която оспорва решението. Началникът на отдел „Обществени поръчки „ Ива Цветанова пледира, че са извършени съпътстващи дейности към основните енергоспестяващи мерки, а не самостоятелни,и настоява да бъде извършена съдебно-техническа експертиза.

Адвокатът на Министерство на регионалното развитие и благоустройство се противопостави на искането. Ето и официалното становище на адвоката :

Противопоставям се и възразявам срещу искането за допускане на съдебно-техническа експертиза. На първо място, считам, че в насоките, които са приложени по делото, на стр. 41 е записано, че проектните предложения следва да включват всички задължителни енергоспестяващи мерки, които са предписани в обследването за енергийна ефективност. Става въпрос само за тези мерки, а не за съпътстващи. На второ място, видно от решението, с което е отказано да бъде извършена верификация на разходи, са посочени разходи като: „Поставяне на огромен осветен надпис“, за което не мисля, че е необходимо да има човек специални технически познания, за да прецени, че това не е нито енергоспестяваща мярка, нито конструктивна, или „Подмяна и монтаж на външен отдушник на кухня“, или пък мълниезащитната инсталация на сградата. Считам, че насоките са ясни и трябва да бъдат включвани само задължителни енергоспестяващи мерки. За един осветен надпис или отдушник на кухня не мисля, че са необходими технически познания.

Съдия Димитър Узунов допусна извършването на експертиза от вещо лице, от чието заключение ще стане ясно дали има или не извършени допълнителни дейности при санирането на сградата на полицията.

Проектът за „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъп на хора с увреждания и цялостно обновяване на фасадите на сгради на ОД МВР и Първо РПУ-Благоевград“ бе на стойност 1 365 584,52 лв. с ДДС. и се финансира по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г.“

Фирмата, която бе класирана за изпълнител на обществената поръчка е „Ай Би Си-Консулт ЕООД“ с управител Милена Ризова.

Жалбата на община Благоевград за финансови корекции, наложени от Министерство на регионалното развитие и благоустройството е една от многото, въпреки твърденията на управниците, че наложени финансови корекции – няма.

Видно от протокола, качен на сайта на Административен съд-Благоевград, както и от официално запитване на екипа на „Благоевград нюз“ до Министерството на регионално развитие и благоустройство, финансови корекции има и предстои да стане ясно в съда, дали ще влязат в сила или ще отпаднат.

Comments

comments