/ВИДЕО+СНИМКИ/ Разбиха престъпна група в София, изработвала скимиращи устройства

Групата се е занимавала се с изработване на скимингустройства, монтирането им по банкомати и неправомерно теглене на парични средства

Специализираната операция е проведена вчера на територията на София и село Нови Хан. Действията са осъществени от служители на ГДБОП, под ръководството на Специализираната прокуратура. В хода им е неутрализирана  четиричленна организирана престъпна група – двама от които са братя от Нови хан. Разследването по образуваното досъдебно производство е във връзка с получена в сектор „Фалшификация“ в ГДБОП оперативна информация за български граждани, извършващи действия със скимиращи устройства и теглени парични средства от подправени банкови карти.

Изяснено е, че единият от участниците е съден през 2015 г. във Виетнам  за скимиране на банкови карти, друг е задържан през 2017 г. в Чили за неправомерно теглене на средства и е излежал ефективна присъда, трети е задържан за същото в Талин, Естония, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.  Групата е действала при строга конспирация, един от тях е изработвал самите сканиращи устройства, други набирали и обучавали мулета, които да теглят парите , като това ставало в страни като Индонезия, Бали, Тайланд, Перу, където  банкоматите не са осигурени с ЧИП и ПИН система. Финансовите постъпления се връщали в България на малки суми. Мулетата, след като теглели средствата, ги превеждали чрез системите за бързо разплащане на имената на роднини на членовете на престъпната група. Скимиращата техника се пращал по шофьори на транспортни компании или спедиторски фирми и била най-вече за страни от Европейския съюз.

В рамките на операцията са претърсени 7 адреса и 3 автомобила, установени са две помещения – работилници. От там са иззети външни хартдискове, заготовки, флаш памети, мемори карти и други устройства,  предназначени за изготвянето на скимиращи устройства, част от които бивали поставяни в самия слот на банкоматите, като по този начин те ставали незабележими, уточни прокурор Милева.

„Много компетентни действия бяха осъществени от колегите от отдел „Разследвания“ и ги поздравявам за работата“, добави заместник-директорът на ГДБОП ст.комисар Стоян Темелакиев.  „Работихме усилено почти две години, защото целта ни не беше да задържим мулетата, а да стигнем до организаторите и лицата, които реално изработват устройствата.“ По думите му групи от такъв характер са много конспиративни и трудно се стига до тях – липсват телефони, пазят се от контакти.  По думите му заловените членове на престъпната схема са продавали изработените устройства и на други групи, занимаващи се с аналогични престъпления. Той отново припомни, при теглене на пари, гражданите да закриват въвеждането на ПИН кодовете си.

Четиримата членове на групата са задържани, повдигнати са им обвинения и са им наложени мерки „парична гаранция“.

vlcsnap-2019-11-28-15h47m47s40

vlcsnap-2019-11-28-15h58m38s244

 

vlcsnap-2019-11-28-16h02m04s1

Comments

comments