Г-жа Вера Георгиева : В Благоевград ще се справим с електронното обучение

Учениците от 2 "а" клас, Второ основно училище " Димитър Благоев"
Учениците от 2 „а“ клас, Второ основно училище “ Димитър Благоев“

 

Г-жа Георгиева е начален предовател в благоевградското училище „ Димитър Благоев“. Вече повече от седмица учениците й са преминали в обучение на електронен вариант. Какви са трудностите пред учители и ученици и готов ли е Благоевград да се справи с образование в извънредно положение? Изявената учителка на 2а клас ни отговори на тези и други въпроси и успокои родителите, че училището ще се справи с предизвикателството на дигиталното образование.

Как се провеждат дигиталните уроци и какви са трудностите за децата към момента?

-В тази сложна обстановка, нова за всички, учителите трябваше да решават как да работят от вкъщи за да спасят учебната година. И не само това: трябваше много бързо да се проучат платформи, сайтове, чат и други начини за активна връзка с учениците. В нашето училище работата е организирана по няколко начина – чрез Teams за големите, месинджър, вайбър и групи в Скайп и Фейсбук. Аз и моите второкласници всеки ден имаме уроци в Zoom. Домашните получавам в Seesaw.

-Проблемът, който касае всички родители е как да гарантираме достъп на всички ученици и дали училищата ни са готови да се справят?

-Учениците в моя клас имат отговорни и загрижени за образованието им родители. В момента, нищо че по-късно, се включва и последното дете. Днес от 22 деца в онлайн класната стая бяха 21, имахме петима гости. Студентката, която е на стажантска практика наблюдава всички уроци и си води бележки. Гости на работата ни в часа по БЕЛ беше директорката на нашето училище, старши инспектор за начален етап от РУО и още трима колеги. Засега избягваме да оценяваме учениците, но ги поощряваме.

-Какъв е съветът Ви към учители и родители в този момент?

-Работа трябва. Учителите да организират обучението присъствено онлайн или дистанционно. Често се бърка дистанционното с присъственото в реално време, макар и онлайн. При дистанционното обучение учениците или студентите получават задачи, които изпълняват самостоятелно в определен период от време. Тук липсва личният контакт. Много е важно родителите да оказват техническа помощ на децата. При мен в моя клас нещата се случиха.

-В сферата на догадките за сега, но ако извънредното положение продължи, ще се справят ли най-малките с това предизвикателство?

-Зависи от учителите, училището, родителите. Децата се справят много по-бързо от очакването.

-Какво може да се направи още, за да се подобри дистанционното дигитално обучение?

-Не бих могла да прогнозирам, какво ще се случи, но в момента имаме доста електронни ресурси. Доста издателства освободиха своите електронни учебници, Уча се също ни допуснаха до своите уроци. Обезпечени сме с ресурси и във времето напред учителите ще бъдат все по-уверени и все по-ефективни.

-Конкретно – кои ученици могат да се включат в електронното обучение и какво е нужно за тази цел?

-Всички деца и ученици заслужават да учат. Тези права са им гарантирани от законодателя. Няма някакви специални изисквания, за да се включат е нужен телефон, таблет, компютър. Вярвам, че повечето деца имат достъп поне до едно устройство. Чух някъде, че министерството обмисля как да преодолее този проблем.

-Как родителите да разпределят правилно времето между таблетите и книгите?

-Учителите се съобразяват със здравословните изисквания за работа с компютър и не си позволяват да превишават времевите ограничения. Домашните работи са почти на хартиен носител. Родителят трябва да намери начин да определи граници за използване на електронни устройства у дома.

Интервюто направи: Цвета Врангова-Митова

Comments

comments