ВАС отхвърли жалба на кандидата за кмет на София – Мая Манолова срещу решение на ЦИК

Maq Manolova

Върховният административен съд отхвърли жалба на канидата за кмет на София – Мая Манолова срещу решение на ЦИК.

Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалба на независимия кандидат за кмет на Столична община Мая Манолова срещу решение на ЦИК № 1241-МИ от 27.09.2019 г., с което е постановен отказ да се укаже на вестник „Труд“ да премахне материал от онлайн изданието си.

Върховните съдии споделят становището, че материалът, публикуван в хартиеното и в електронното издание на вестник „Труд“ използва груб и на места циничен език, с който се накърняват честта и доброто име на кандидата, както и че се цели демотивиране на избирателите да гласуват за определен кандидат, участник в изборите.

Съдът обаче счита, че в конкретната хипотеза материалът не съответства на законовите изисквания за „агитационен материал“ по смисъла на Изборния кодекс. В чл. 183, ал. 1 изчерпателно и лимитативно са изброени точно кои са субектите, които изготвят и разпространяват агитационни материали. Това са кандидати, партии, коалиции и инициативни комитети. По делото няма данни авторът на статията или собственикът на печатната медия да е някой от изброените в закона субекти. Нормата на чл. чл. 183, ал. 1. е ограничителна и е недопустимо тълкуването й разширително или по аналогия, е мнението на върховните съдии от тричленния състав.

Непротиворечива е и практиката на ВАС по подобни казуси.

Припомняме, че независимият кандидат за кмет на София – Мая Манолова подаде жалба до Централна избирателна комисия във връзка с публикация, свързана с нея, публикувана в хартиеното и в електронното издание на вестник „Труд“ по време на вече стартирала предизборна кампания.

 

Comments

comments