ВАП изиска информация от министъра на здравеопазването за контрола на предлагането на т.нар. „бързи тестове“ за диагностициране на коронавирус

По повод зачестилото предлагане на т.нар. „бързи тестове“ за диагностициране за възможно заразяване с коронавирус, Върховната административна прокуратура (ВАП) изиска информация от министъра на здравеопазването – как Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) осъществява контрол при използването на въпросните медицински изделия.

Действията на прокуратурата са във връзка с ангажиментите й по спазване на законността и защита на обществения интерес и са свързани с недопускането на възможни злоупотреби, включително продажбата на фалшиви тестове за COVID-19.

Според законодателството право да предлагат тези изделия имат регистрирани юридически лица. ИАЛ следва да извърши проверка – регистрирани ли са съответните медицински лаборатории и/или здравни заведения, които предлагат т.нар. „бързи тестове“, както и дали работят със сертифицирани реактиви, съдържащи инструкции за употреба и етикет, дали спазват вътрешния контрол и дали отговарят на съответния стандарт.

Comments

comments