ВАЛЯ АХЧИЕВА СПЕЧЕЛИ И ДЕЛОТО С МАРЕШКИ

ah4ieva2

Валя Ахчиева спечели и делото с Веселин Марешки на първа инстанция.
Съдия Стою Згуров от Софийския районен съд, който е председател на 90-ти състав отхвърли исковете на ищците по делото – Веселин Марешки, Веска Марешка и семейните им фирми „ Фармнет“ и „Варнафарма“. Техните искове срещу Ахчиева са на стойност общо за 20 000 лв. за претърпени неимуществени вреди, в резултат на 7 издания на предаването „Открито с Валя Ахчиева“, излъчени по БНТ през 2017 год. и 2018 год.
Това всъщност е мегаразследването на Валя Ахчиева за паралелния износ на скъпоструващи лекарства, реимбурсирани от НЗОК и които липсват в аптеките в България, лишавайки пациентите от лечение.
В хода на делото бяха изгледани в съдебна зала конкретните 7 предавания „Открито“, в които се проследява и схемата на т.нар. „ контрабандна Хумира“.

Съдът счита, че Валя Ахчиева не следва да носи отговорност за своите оценъчни съждения в 7-те предавания „Открито“ по БНТ, защото, те представляват част от упражненото право на свобода на словото, допустима критика спрямо публична фигура, каквато е ищецът Веселин Марешки и свързаните с него фирми. Оценъчните съждения на Ахчиева са базирани на точна и проверена информация, касаеща въпрос от изключителен обществен интерес.
Съдът намира, че „ процесните действия на ответника Ахчиева, в качеството и на автор на предаването „Открито“, излъчено по БНТ не са противоправни, поради което, тя не следва да отговаря за евентуално претърпени имуществени или неимуществени вреди от ищците.“

Страните могат да обжалват решението на Софийския районен съд в 14-дневен срок.

Comments

comments