Важно за всички: Спазвайте правила за пожарна безопасност!

пожари

Спазвайте  правила за пожарна безопасност, призовават от Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в град Кюстендил и съобщиха за рязко  увеличение на пожарите през изминалата седмица. Въпреки отправените предупреждения и съставените актове за административни нарушения, продължава паленето на отпадъци и сухи треви, довели до сериозни последици  за горския, полския  и жилищния фонд.

В дните от 11 до 19 март  са възникнали 10 пожара с преки материални загуби и 60 пожара без преки материални загуби. Съставени са  7  акта за установени административни нарушения, за изгаряне на сухи растителни отпадъци.

Причините за възникване на пожарите отново е небрежност при боравене с открит огън, доказано за  62 броя от пожарите.   Унищожени са 10 дка широколистна гора, сгради с площ 200 кв.м, 2  фургона и 15 кв.м покривна конструкция.

Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“  в  Кюстендил отново напомня и ПРИЗОВАВА  за спазване на  основните правила за пожарна безопасност:

– абсолютно е ЗАБРАНЕНО в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици)    паленето на стърнища и други растителни остатъци и  използването на открити огнеизточници;

– не се разрешава изгарянето на горими отпадъци и други растителни остатъци в свободните дворни площи.

Административната санкция  за палене на стърнища и изгаряне на горими отпадъци, съгласно ЗМВР, е от 200 до 2000 лв.

При забелязан  пожар, съобщете незабавно на тел.112.

Comments

comments