/ВИДЕО/ В Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград посрещнаха тържествено Китайската нова година

В Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград посрещнаха тържествено китайската нова година. Официално тя започна на 5 февруари, но традицията повелява празникът да продължи още 15 дни.

Студенти, преподаватели и гости се събраха в зала „Конфуций“ на Университета, за да се докоснат до магията на Празника на пролетта (ЧунДзие), както още наричат китайската нова година.

Преподавателката по китайски език Донка Шикова представи на аудиторията новоизлязла христоматия по средновековна китайска литература. Участниците се запознаха с традициите на празника, опитаха китайски бонбони и чай, включиха се във тематична викторина, пробваха се в калиграфското изкуство и най-успешно справилите се  си тръгнаха с награди.

Сред присъстващите на празника бяха заместник – ректорът проф. Антони Стоилов и деканът на Филологическия факултет проф. Магдалена Панайотова.

Филологическият факултет е инициатор за разкриването в Югозападния университет на новата бакалавърска програма по педагогика на обучението по български и китайски език.

На 28 май 2019 година, Филологическият факултет ще бъде домакин и на международната научна конференция „Изтокът – далечен и близък“, като част от проекта „Един пояс, един път“.

 

 

Comments

comments