В.Смиленов и С.Милчев напуснаха група „Скаптопара“ в ОбС-Благоевград заради различия с ПП „АБВ“

Валери Смиленов
Валери Смиленов
Сашо Милчев
Сашо Милчев

Благоевградските общински съветници Валери Смиленов и Сашо Милчев, които влязоха в местния ОбС от „Зелената партия”, напускат групата „Скаптопара“, която бе създадена непосредствено след началото на мандат 2015-2019. Вчера сутринта двамата депозираха заявление до председателя на ОбС Радослав Тасков с молба през оставащите няколко месеца от съветническата им дейност да бъдат вписани като независими общински съветници. Заявлението им ще бъде сведено до знанието на останалите общински съветници на предстоящата на 22 април сесия.

„Тази група я направихме с цел да генерираме идеи и да работим за бъдещето на Благоевград, а се оказа, че останалите колеги си работят за лични интереси”, коментира Смиленов.

„Не съм бил никога слугинаж и отказвам да бъда. Редно беше другите двама в групата – Владимир Елезов и Кирил Ваклинов, да дойдат при нас и да ни кажат, че искат да подкрепяме кмета, тогава щяхме да си стиснем ръцете и всеки да поеме по пътя си. Сега обаче напускаме, защото със Смиленов преценихме, че искаме в оставащите няколко месеца да гласуваме по съвест, за да можем да гледаме хората в очите”, допълни го и Милчев.

„Нормално беше Смиленов и Милчев да напуснат, защото тази група реално не беше действаща – не помня откога не сме се събирали преди сесия да обсъдим дневния ред”, бе краткият коментар и на обвинения в безрезервна подкрепа на кметските решения Вл. Елезов.

На практика с излизането на двамата съветници „Скаптопара” спира да съществува, защото според правилника в нея трябва да има минимум 4-ма съветници. В момента обаче те са само двама – председателят Елезов и К. Ваклинов, които влязоха в ОбС от партия АБВ.

При създаването си група „Скаптопара“ беше 6-членна. Още през декември 2015 г. тя регистрира първата си заявка да бъде контра на статуквото, като предложи наред със съветниците от ПП „Партия на зелените” и червения Антон Асиски, благоевградските съветници да работят без заплата. Предложението обаче бе отхвърлено с възмущение от мнозинството и в крайна сметка местните парламентаристи си гласуваха 25% от възнаграждението на ОбС председателя Р. Тасков.

Група „Скаптопара” започна да се люспи през март 2017 г. – първи я напуснаха съветниците от „Движение 21” Албина Анева и Георги Корчев. Поводът: по същото време лидерката на Движението Татяна Дончева влезе на национално ниво в коалиция с АБВ и в знак на протест Анева и съпартиецът й първо се разделиха с Дончева, а веднага след това и с представителите на АБВ в „Скаптопара”.

С разтурянето на групата всъщност единствената привилегия, която членовете й губят, е тази, че председателят й Вл. Елезов няма да има вече право да предлага почивки по време на заседанията на ОбС.

При това положение освен строго партийните групи в местния ОбС, с право да издейства отдих на отрудените съветници остава председателят на втората сборна група в ОбС – Благоевград Димитър Урдев. Тя бе кръстена „Коалиция за Благоевград – Земеделски съюз“ по имената на коалицията, която вкара в съвета Рашко Динков и Румен Калайджиев, и земеделските парламентаристи Д. Урдев и Васил Миладинов.

Източник: Струма.Бг

Comments

comments