В Симитли почетоха паметта на протойерей Борис Петров

d4963d42ca3cbad57e93416929f0c0da_XL

Днес, 21 години след смъртта на протойерей Борис Петров в Симитли си спомниха с добро за него.

Шестима свещеници отслужиха в църквата „Рождество Богородично” панихида  в негова памет. Пред гроба на отеца се поклониха неговият син Георги Китанов, общественици и граждани на Симитли, отци от Неврокопската епархия, служещи в селата Крупник и  Брежани.

Отец Методи припомни активната духовна, културна и обществена дейност  на протойерей Борис Петров, неговата чиста любов и обич към служба, църква и народ, който към края на живота си написа. „Това е точната и вярна дефиниция, която вярно и точно сочи пътя, по който съм вървял близо половин век”,

За „Благоевград нюз“ Кристиян Ковачев, съобщи: „Надавам се, че скоро Общинският съвет на Симитли ще удостои Борис Петров посмъртно със званието „Почетен гражданин на град Симитли”, защото той има огромните заслуги за развитието на целия район тук. Продължаваме и подготовката на документалния сборник за свещеника. Днес синът му  Георги Китанов ни предостави от личния си архив богат снимков материал. На 11 юни ще се проведе и научна конференция за делото на  протойерей Борис Петров“.

Припомняме, че Кристиян Ковачев е част от инициативната група от студенти и докторанти от ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград и СУ „Св. Климент Охридски” -София, които организират поредица от събития в памет на отец Борис.

 

Comments

comments