В Разлог вземат мерки срещу свободно пуснатите животни

thumbX_d30db74430a6c7f25c5bd7e0d65a8096

В Разлог се проведе среща във връзка със зачестилите пътно-транспортни произшествия и сигнали от граждани за свободно пуснати животни в обхвата на пътната мрежа извън населените места и по пътя Разлог-Благоевград.

В срещата при кмета на общината Красимир Герчев участваха представители на Районното управление на МВР,  от Областната дирекция по безопасност на храните и служители от общинската администрация. Бяха обсъдени проблемите, които създават животните по пътищата и уточнени мерки за тяхното решаване.

Споделено бе, че общинската администрация среща трудности при залавянето на селскостопанските животни и в случаите при констатиране на нарушение извършено от тях, често се установява, че нямат ушни марки и не са идентифицирани в системата на БАБХ. Това пречи за  установяване на собствеността на животните, както и за налагане на административни наказания на нарушителите.

На срещата бе уточнено да се правят проверки с участието на всички институции, имащи отношение за решаване на възникналия проблем. Ще бъдат поставени и нужните пътни знаци, които предупреждават за   възможна поява на домашни животни.

Кметът Герчев настоя, след намеса на институциите, всяко заловено животно без чип или марка, да подлежи на умъртвяване, съгласно разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност. Той се разпореди, при установени нарушения от ползвателите на общинските мери и пасища, относно свободно пускане на селскостопански животни и други нарушения, свързани с нормативната уредба, да им бъдат прекратени договорите за наем.

Comments

comments