В Районен съд-Благоевград се проведе разпит на свидетел чрез видеовръзка от Великобритания

Blagoevgrad-NEWS
Blagoevgrad-NEWS
За втори път съдии от Районен съд-Благоевград проведоха успешен разпит на свидетел, чрез видеоконферентна връзка
Днес в Районен съд-Благоевград бе осъществена и първата успешна видеоконференция за целия Софийския апелативен регион, между България и Великобритания, за разпит на свидетел по наказателно дело.
Видеоконферетната връзка бе направена в реално време между Районен съд -Благоевград и наказателния съд в Телфорд, Великобритания, чрез специализиран провайдър в Централизирания офис за видеоконферетно обслужване на съдилищата в тази държава. Разпитът бе осъществен отново с техника, предоставена на съда чрез Ръководителя на Апелативен съд – София и въз основа на решение на Комисията по IT- технологии във ВСС, след изграждането в съдебната палата на Благоевград на специализиран и защитен IP адрес за видеоконференции и проведена електронна кореспонденция и комуникация между съдебния състав по делото, съдии в наказателния съд на Телфорд и служители в Централизирания офис за видеоконференции в съдилищата на Великобритания.
Разпитаният свидетел бе поискан от защитата и той е български гражданин, който работи и живее от дълги години във Великобритания , заради което не можеше да се яви и да участва в съдебният процес в България. Същият твърдеше, че е очевидец на подписването на заем от подсъдимия Константин Чакъров и пострадалия Пламен Банков, за който договор, Районната прокуратура в Благоевград счита, че е неистински и заради това е повдигнала на подсъдимия обвинение по делото за извършено документно престъпление по чл.316, вр. с чл.309, ал.1 от НК – ползване на този неистински документ пред Окръжен съд – Благоевград и в рамките на заведено пред него гражданско дело, спряно към момента и до приключване на наказателното дело.
С разпита на свидетеля във Великобритания приключи събирането на доказателства в процеса и същото бе насрочено за съдебни прении и постановяване на краен съдебен акт.
Припомняме, че през месец ЮНИ в Районен съд – Благоевград бе проведен разпит на италиански граждани във връзка с наказателно дело. Разпитът се осъществи чрез видео-конферентна връзка като този метод се прилага за първи път в Районен съд – Благоевград.

 

Comments

comments