В Петрич преустрояват имот до черквата „Свети Никола” в спортно игрище

 

snimka_Petrich_sreshta 3 (1)

Църквата предостави на Община Петрич за безвъзмездно отстъпено право на строеж имот в града.

Имотът се намира до черквата „Свети Никола” и ще бъде преустроен в спортно игрище.На него ще могат да тренират детските футболни формации от Петрич, да се ползва от децата в съседната ДГ „Здравец”, както и от учениците на ПГИТ „Проф.д-р Асен Златаров”, заради близостта на училището с терена. Има предвидени средства в бюджет 2018 за строителните дейности върху този имот, отбеляза кметът Димитър Бръчков.

Той припомни, че още преди повече от година Община Петрич е прехвърлила безвъзмездно на Неврокопска митрополия три имота, върху които са построени черкви. Така е спазен канона и две от черквите- „Свети Йоан Кръстител”с. Първомай и „Успение на Пресвета Богородица”с. Струмешница бяха осветени. Предстои освещаване и на храм „Свети Димитър”с. Ръждак, чийто имот беше също безвъзмездно дарен.

Освещаването от Неврокопския митрополит Серафим ще бъде на 20.10.2018г. Един от основните дарители Любомир Георгиев посочи, че след 11 години извървян нелек път, храм „Свети Димитър” в село Ръждак е завършен. Кметът на селото Георги Стоянов благодари за оказаното съдействие на всички, които са били съпричастни и са помогнали за изграждането на Божия храм. Това са: проектантът Василка Райкова, Нано Божидаров, Любомир Георгиев, Георги Хаджимаргаритов и Атанас Костадинов.

Неврокопският митрополит Серафим изрази признателност и благодарност на кмета Димитър Бръчков за предприетата стъпка по уреждане статута на църковните храмове в трите села и посочи, че в отговор на тази добрина, Църквата е решила да предостави безвъзмездно на Община Петрич за ползване имота на храм „Свети Никола”.

„Църковната собственост е вид обществена собственост. Тя е на църковната общшност в населеното място. Затова сме уверени в ползите, които ще бъдат за подрастващите от терена, който ще бъде спортно игрище ”, обобщи Неврокопският митрополит Серафим.

Припомняме, че още през януари тази година, общинските съветници в ОбС-Петрич  Йордан Каракашев и Велик Личков, внесоха предложение за изграждане на ново футболно игрище с изкуствена настилка в града.

„Във връзка с предстоящото приемане на бюджета на общината за 2018г, от „ГЛАС НАРОДЕН“ , предложихме в бюджета на Община Петрич за 2018г. да се заложат средства за изграждане на ново футболно игрище с изкуствена настилка, на терена до църквата „Св. Николай Чудотворец” и детска градина „Здравец”.

Кметът Димитър Бръчков има направено искане до Неврокопска митрополия за придобиване на собственост върху въпросния терен и се очаква отговорът на Църквата. Футбола е спорт, който се практикува от много деца, младежи, а и от голяма част от по-възрастните жители на общината. Всички знаем, че има недостиг на игрища за футбол на територията на гр. Петрич.

Според нас, мястото е чудесно за изграждане на едно игрище за футбол с изкуствена настилка. На него ще могат да се провеждат и тренировъчните занимания на възпитаниците на детските формации на ОФК „Беласица” Петрич. Този имот пустее вече години наред …дано сега има движение по въпроса!“, сподели тогава местният парламентарист Йордан Каракашев

 

Предложението бе включено в дневния ред на редовната сесия на ОбС-Петрич от 31 януари, и бе прието.

 

Comments

comments