В Деня на будителите излеза “Вестник за вестника”

 

19940_660_370

Асоциацията на европейските журналисти – България публикува “Печат. Вестник за вестника”. Хартиеният вариант е в крайно ограничен тираж и с колекционерска стойност. Съдържанието е достъпно онлайн на специалния сайт printmediareport.bg.

Денят на представяне на проучването не е избран случайно, тъй като вестникарската традиция в България е неразривно свързана с будителството. Някога будителите са били вестникари, а вестникарите – будители.

Ръководителят на изследователския проект д-р Илия Вълков, член на управителния съвет на АЕЖ-България, поясни: „Вестниците не са това, което бяха, и никога няма да бъдат. Първопроходниците на журналистиката, за които се казва, че мерят „секундите на историята“ и с еднаква тежест могат да пребият с един удар и муха, и министър, са в тревожно развитие в застой. Общата картина показва, че доверието в медиите като цяло е в упадък. Има ли обаче този процес обратна тяга?“

Авторите на проучването подчертават още, че „през последните години в България бяха положени поредица от усилия, за да се разбере кой е реалният собственик на всяка отделна медия, но законодателните изменения, които се обсъждат, предлагат частични решения без да дават пълен отговор на въпроса как и кой контролира съдържанието на медиите“,

Целта на това усилие, макар и по детски наивна, е чрез повече публичност да започне трудният процес на връщане на доверието към българските медии. И колкото повече знаем за тях, толкова повече ще знаем на кого да вярваме и да помагаме, казват  още от Асоциацията на европейските журналисти – България.

 

Comments

comments