ЮЗДП набира дарения за залесяване на 15 дка гори в Пирин, Рила и Родопите

Югозападното държавно предприятие набира финансиране за почистване и залесяване на 15 дка гора с над девет хиляди фиданки дъб и пърнар в Рила, Пирин и Родопите.

Проектът е част от традиционната дарителска кампания „Избери, за да помогнеш“ и предвижда полагането на грижи за новата гора в рамките на следващите три години, докато дръвчетата се захванат и могат сами да устояват на атмосферните условия.

В рамките на инициативата на ЮЗДП се предвиждат и часове за опазване на околната среда за ученици от Благоевград. Практическото обучение ще се осъществява от квалифицирани горски педагози с помощта на специално оборудван мобилен фургон и ще включва интерактивни игри и пособия. Значимостта на проекта от ЮЗДП обясняват с климатичните промени, които ще засегнат сериозно Югозападна България и горите по долините на реките Струма и Места. Заради повишаването на температурите и по-малкото валежи се очаква изместване на отделните видове с около 400-500 метра надморска височина. Миграцията на посухоустойчиви дървесни видове в по-ниските части на планините трябва да бъде подпомогната от лесовъди и с тази кауза са се заели от ЮЗДП.

 

Подробности за проекта могат да се открият на страницата на дарителската кампания Izberi.rbb.bg, откъдето лесно всеки може да дари за инициативата.

В рамките на тазгодишното издание на традиционната дарителска кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“ набират средства общо 15 значими каузи в сферите здравеопазване, социални дейности, култура и образование и опазване на околната среда. Инициативата се провежда за 13-а поредна година, като от 2009 г. досега банката, служителите и широката общественост са подкрепили общо 283 проекта с над 3,5 млн. лв.

Другите институции и организации, които набират финансиране за проектите си в „Избери, за да помогнеш“ 2021, са Национален археологически музей, Рилски манастир, Военно-медицинска академия, Фондация „Първите три минути“, Българската Коледа, многопрофилните болници в Монтана и Кърджали, Български фонд за женитe, Каритас България, Конкордия България, Фондация „Х.Степич“, SOS Детски селища, Наградата на херцога на Единбург, Фондация „За нашите деца“ и Природен парк „Шуменско плато“. Дарение за избрания проект може да се направи лесно чрез модерната платформа izberi.rbb.bg и опцията „Дари с банкова карта“ – линк към виртуалния ПОС терминал се намира под всеки отделен проект, включен в кампанията. Другите опции за подкрепа на каузите е през мобилното приложение RaiMobile, Райфайзен ОНЛАЙН или с банков превод директно по сметката на съответната организация.

Comments

comments