ЮЗДП е домакин на националното откриване на Седмицата на гората

юздп

Югозападното държавно предприятие е домакин на националното откриване на Седмицата на гората, която тази година се отбелязва за 95-ти път в дните от 1-7 април. Мотото е: „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората!”.

Официално началото на седмицата ще бъде дадено на 1 април, от 11.00 часа в Драматичен театър „Никола Й. Вапцаров” – гр. Благоевград. В събитието ще участват официални лица, лесовъди и служители от горската система на страната, гости и представители на ведомства и институции. Традиционно ще бъдат връчени наградите „Лесовъд на годината“ и „Служител по контрола и опазването на горските територии“ за 2018 година. Символичното залесяване ще се извърши в естествена горска среда край с. Горно Хърсово, района на „ДГС Благоевград”.

В навечерието на седмицата, на 28 март – четвъртък, от 13.00 часа, в двора на Основно училище „Христо Ботев” в с. Крайници, „ДГС Дупница” ще открие училищен горски разсадник. Ще бъдат засадени първите фиданки от черен бор, бреза, дъб, западна туя, както и от храстовите видове – люляк, майски сняг, птиче грозде.

На 2 април, в землището на с. Куртово Конаре, община Стамболийски, ЮЗДП ще представи най-новото си териториално поделение – „Държавно ловно стопанство Кричим”. В края на миналата година с решение на правителството стопанство Кричим беше предоставено за безвъзмездно управление на предприятието.

На 3 април, в държавен горски разсадник с. Локорско, в района на „ДГС София”, ЮЗДП представя първата в България автоматизирана поточна линия за производство на контейнерни фиданки за горското стопанство. Модерното съоръжение с капацитет над 1 милион броя фиданки годишно и свързана инфраструктура са доставени с финансовата подкрепа на програма LIFE 2016 на ЕК по проект, изпълняван съвместно с Горска семеконтролна станция София.

На 4 април, в землището на тетевенското с. Голям извор, служители на Централно управление на ЮЗДП ще залесяват 3000 фиданки от цер върху 5 дка  площи, освободени след проведени санитарни сечи. Същия ден край софийското село Нови хан служители от „ДГС Елин Пелин”, съвместно с РДГ София и ученици ще залесяват върху горски територии след повреди от върхов корояд.Същия ден ЮЗДП е домакин на традиционното залесяване от служители на МЗХГ, ИАГ, партньорски организации, журналисти.

На 5 април, от 10.00 часа, пред сградата на „ДГС Благоевград” започва безвъзмездно предоставяне на 500 бр. семенищни фиданки за залесяване на граждани. Фиданките са от видовете червен дъб, липа, бреза, люляк и са произведени в горския разсадник на стопанството.

 

Седмицата на гората се чества от 1925 година. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да се провежда в първата седмица на април.

 

Програмата с инициативите е публикувана на интернет страницата на ЮЗДП – www.uzdp.bg

Comments

comments