Уволниха полицейския инспектор Д. Ичев 7 месеца след скандалния клип с изхвърлените боклуци край пътя за с. Изгрев

Полицейският инспектор Димитър Ичев от Първо РУ – Благоевград е уволнен със заповед на вътрешния министър Бойко Рашков. До отстраняването му се стигна след вътрешна проверка, провокирана от видеозапис, качен през февруари в интернет, че изхвърля строителни отпадъци край пътя за с. Изгрев.

На редакционната поща на в. „Струма“ тогава бе изпратено писмо, в което се твърдеше, че въпросният клип е разпространен в групата „Забелязано в Благоевград”, но още на другия ден е свален, след като станало ясно кой е човекът на записа, като остава впечатление, че някой се опитва да скрие истината.

„Преди да бъде свален, клипът бе излъчен в сутрешния блок на БНТ, както и качен на сайта на Нова TV. Въпреки това в регионалните медии не бе отразен този отвратителен случай, поради което такива хора остават с чувство за безнаказаност, а още по-отвратително е, че въпросният човек е полицейски служител. Пращам ви линк към клипа, като на него ясно се вижда лицето на извършителя, чува се гласът му и се вижда номерът на колата му – Е 0035 МТ. Същата кола редовно се паркира от Ичев зад полицията, в забранената улица, като очевидно собственикът й не признава никакви закони. Надявам се да отразите това безобразие, докато не сме превърнали родината окончателно в кочина“, пишеше в писмото.

Тогава репортер на „Струма” се свърза по телефона с полицейския инспектор Димитър Ичев, който е началник група „Териториална” в сектор „Охранителна полиция” в Първо РУ, който заяви, че това е манипулация и клевета, за което е подал официален сигнал в Районна прокуратура.

„Това, което се случи, е, че след работно време отидох с личния си автомобил на сметището в селото да изхвърля 5 чувалчета със строителни отпадъци от ремонта, който правя у дома. Боклуците изхвърлих в депото, което е регламентирано, след което си тръгнах. По-надолу по пътя спрях да изчистя калта от обувките си и да изтръскам праха от чувалите. Тогава отстрани на джипа ми спря лек автомобил, от който слязоха мъж и жена, която започна да снима и да вика – това е, което се чува в клипа. Искам да ви кажа, че съм от 30 г. в полицията, 20 г. съм на ръководни позиции. Не бих си позволил да изхвърлям отпадъци на пътя, след като има регламентирано сметище. За мен това е целенасочена атака от „доброжелатели“, за да бъда окалян, която удря не само срещу моя авторитет, но и по полицията. Очаквам да бъде извършена проверка”, заяви тогава полицейският инспектор Д. Ичев.

Проверка на място след излъчване на видеоклипа бе направил и управителят на общинската фирма „Биострой“ Васил Бачев, който обясни, че още същия ден е ходил до депото за строителни отпадъци и никъде извън оградата на депото не е имало разсипани строителни отпадъци.

Спрямо полицейския инспектор бе образувана дисциплинарна проверка и след 7 месеца крайният резултат е налице – наложено му е най-тежкото наказание – уволнение.

Любопитното е, че по телефона в редакцията на „Струма” се получи сигнал още преди близо седмица, че Д. Ичев е уволнен. Това обаче не беше потвърдено от полицейската дирекция. Дори във вторник около обяд зам. полицейският шеф на въпрос на репортера ни уволнен ли е Д. Ичев отрече. Явно заповедта на вътрешния министър Бойко Рашков е получена по-късно същия ден, тъй като през деня във вторник Димитър Ичев е изпълнявал служебните си задължения.

 

 

 

 

 

Източник: struma.bg

Comments

comments