Увеличава се популацията на белоглави лешояди в Източните Родопи

Популацията на застрашения от изчезване в страната ни вид „белоглави лешояди“ по долината на река Арда в Източните Родопи се е увеличила с три двойки. Това сочат данните от редовния мониторинг на пернатите, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците /БЗДП/.

През февруари т. г. екипите на БДЗП са посетили всички известни настоящи и исторически находища на вида в района и са установили 99 заети гнезда, като 83 двойки вече мътят, а останалите все още са в процес на строеж и ремонт на гнездата.

Вторият етап от мониторинга ще бъде през май, за да се види и броят на малките, уточняват от природозащитната организация. От там припомнят, че първите систематични данни за вида са събрани от БДЗП още в средата на 80-те години, когато започват и пилотните в България изкуствени подхранвания. Оттогава насам редицата преки природозащитни мерки, предприети от БДЗП в Източните Родопи, са позволили постепенното увеличение на колонията на белоглавите лешояди от 10 двойки през 1991 г. до 99 двойки през настоящата 2020 година.

Опазването на белоглавия лешояд в Източните Родопи е една от най-успешните природозащитни инициативи в България, смятат в БЗДП.

Comments

comments